Пакет солидарности: ЕБРД издваја милијарду евра због корона вируса

ЛОНДОН: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) саопштила је да намерава да у циљу превазилажења потешкоћа због пандемије корона вируса издвоји милијарду евра за помоћ компанијама које послују у оперативним регионима ЕБРД.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

"Пакет солидарности" је прва таква мера ЕБРД и банка најављује да је спремна да учини више уколико буде потребно.

Предлог су одобрили деоничари банке која примарно инвестира у развој приватног сектора у 38 економски слабије развијених земаља.

Из овог фонда ће се финансирати клијенти ЕБРД са добром пословном базом који имају тренутне проблеме са кредитном ликвидношћу.

Председник ЕБРД Сума Чакрабарти је упозорио да пандемија Ковид-19 представља "изазов без преседана за ЕБРД и регионалне оперативне центре", наводи се у саопштењу банке.

Да бисмо исказали солидарност са деоничарима, земљама у којима водимо своје операције, нашим партнерима и клијентима, данас смо основали фонд ЕБРД од милијарду евра за наше клијенте који имају проблеме с ликвидношћу, докапитализацијом или доспелим обавезама. Банка је спремна да одговори и на нове изазове и активно прилагођава свој финансијски инструментаријум у складу са потребама земаља чланица и међународне заједнице, изјавио је председник Европске банке за обнову и развој.

Сума Чакрабарти је предочио да је ово тек први одговор ЕБРД на економске изазове настале због пандемије корона вируса.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести