Панчево израдило стратегију привлачења инвестиција

Скупштина Панчева недавно је донела Стратегију привлачења инвестиција 2019–2023. године.
pancevo
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о првом стратешком документу тог банатског града у тој области, у којем се утврђују и унапређују услови пословања и реализација директних инвестиција у форми гринфилд и браунфилд пројеката, уз оснивање нових малих бизниса.

Панчево је доживело судбину некада моћних привредних центара, који су протеклих деценија пропали или још увек чекају на решење статуса. Године таворења и базирања привреде на некада јаким хемијским гигантима и извозницима учиниле су да се Панчево поново бори за позиционирање места у које ће се улагати управо због погодности које нуди и онога чиме располаже. Основни циљ израде поменутог документа је стварање информационе основе за формулисање предлога општих и посебних интреса града, односно стратешких мера за даљи развој малих и средњих предузећа.

На плану директних инвестиција у Панчеву једина већа улагања привредних друштава с већинским страним власништвом забележена су у области прераде нафте, грађевинарству и трговини на мало. Након завршетка инфраструктурног опремања Северне индустријске зоне, створени су услови за привлачење директних инвестиција – страних и домаћих.


Фокус на микро, малим и средњим предузећима

У Стратегији се наводи да Панчево данас карактерише диверзификована привредна структура, којом доминирају – по броју привредних субјеката – пре свега микро и мала привредна друштва, док је удео средњих и великих свега један одсто. Из тог разлога, најбитнији сегмент привреде на коју креатори локалних јавних политика треба да ставе фокус у наредном периоду јесу микро,мала и средња предузећа.


У документу се наводи да је за Панчево веома значајно отварање Фабрике за производњу компонената за електричне ауто-

мобиле немачке компаније „ЗФ Фриедрисцсхафен” АГ, која ће, само у првој фази, уложити око 100 милиона евра и запослити 540 нових радника. Успешно спровођење тог пројекта, наводи се у документу, као позитивну последицу има привлачење нових директних инвестиција, али и позиционирања Панчева као места атрактивног за улагање и пословање.

Градска управа Панчева је у претходне две године обрадила већи број упита заинтересованих инвеститора. До краја 2019. године очекује се да у Северној индустријској зони почне изградња најмање два нова пројекта. Уколико се такав тренд нових директних инвестиција настави, наводи се у Стратегији, велика је вероватноћа да ће Северна индустријска зона, чија је укупна површина 77 хектара, бити у потпуности заузета до краја 2020. године. Тренутно се ради на проширењу те индустријске зоне на нових 26 хектара.

Садашње стање привреде Панчева великим делом је резултат трендова из периода од 1960. до 1980. године, када су успостављени велики економски системи у области прераде нафте и хемијској индустрији – Рафинерија, „Петрохемија” и „Азотара”, као и у делатностима производње хране и прераде метала.

Неколико деценија се привреда тог града заснивала управо на тим гиганатима, што је условило спорији развој предузетничких активности и приватне иницијативе, иако у Панчеву имају дугу традицију. У документу се наводи да су значајна производна постројења подигнута знатно пре ере индустријализације, почев од краја 18. века и производње пива, затим крајем 19. века индустрије прераде кукуруза, почетком прошлог века производње памучног предива, а у Панчеву су некад постојале и фабрике сијалица, равног стакла, те фабрика авиона.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести