Пандемија гурнула власника Бритиш Ервејза у тежак губитак

ЛОНДОН: Компанија ИАГ, власник Бритиш Ервејза, забележила је 2020. године рекордан губитак од 7,43 милијарде евра (9,0 милијарди долара), а данас је упозорила да не може да предвиди када ће се летови вратити на нормалан ниво.
britis ervejz
Фото: pixabay.com

ИАГ очекује да ће у периоду јануар-март текуће године остварити летове на нивоу од око 20 посто капацитета из 2019. године наспрам 27 процената у последња три лањска месеца, преноси Ројтерс.

Из компаније су поручили да неизвесност у погледу трајања пандемије значи да ИАГ не може дати прогнозу будуће добити, што илуструје размере изазова пред којима се налази нови шеф ИАГ-а Луис Гаљега, који је на тој функцији тек шест месеци.

Додали су такође да ће, за сада, ИАГ наставити да се фокусира на редуковање расхода како би смањио трошење готовине, напомињући да укупна ликвидност компаније тренутно износи 10,3 милијарде евра.

Оперативни губитак ИАГ-а, пре једнократних ставки, достигао је 4,37 милијарди евра, што је мало боље од прогнозе аналитичара који су очекивали минус од 4,45 милијарди.

Акције ИАГ-а су порасле јутрос за 1,0 проценат на 188 пенија, на трговању пре отварања Лондонске берзе, а у последњих пет дана су скочиле за 13 посто након најаве Британије о рестартовању путовања. Током последњих 12 месеци, међутим, вредност акција ИАГ-а је преполовљена.

Упркос великим губицима, ИАГ не одустаје од плана да купи шпанску авио-компанију Ер Европа, а у јануару је објавио да се цена шпанског превозника преполовила на 500 милиона евра, уз период одложеног плаћања од шест година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести