Пензионери све мање зависни од државне касе

Већ на крају прошле године изворни приходи Фонда ПИО чинили су 71,7 одсто, а дотације и буyета биле су 27,9 процената. Укупни приходи и примања лане остварени су у износу од 615,99 милијарди динара, то је за 4,3 одсто више него у 2017.години.
Penzioneri Foto: Dnevnik.rs
Фото: Пензионери Фото: Дневник.рс

Како је образложио Иван Мимић, директор Сектора за финансијске послове Фонда ПИО учешће нето пензија у БДП на крају 2018.године износио је 10,3 процента, што је ниже од утврђеног лимита учешћа по Закону о буyетском систему од 11 одсто. Када се зна да је учешће нето пензија у БДП 2012.године износило 12,4 одсто онда је јасније колико се пензијска каса опоравила и зашто је Финансијском стратегијом ове године планирано тај проценат буде 10,4 одсто, као и да се 2020. смањи на 10,2 процената да би 2021. тај проценат био 10, а већ 2022. он би требало да износи 9,8 одсто.

Управо због већ постигнуте, али и очекивања, финансијске консолидације пензијске касе, Финансијска стратегија за наредне три године планира да пензије расту применом такозване швајцарске формуле односно да се усклађују са половином раста БДП и исто толиким постотком раста трошкова живота. Наиме, у Фискалној стратегији од 2020. до 2022.године наведено је да ће наредне године бити уведена швајцарска формула која аутоматски, на основу одређених макроекономских показатеља, одређује проценат раста пензија. То, пак, значи да ће пензионери када виде висину раста БДП-а и трошкова инфлације у претходној години знати за колико ће им пензија порасти, а то ће дакле зависити од привредног раста.

По процени Фискалног савета Србије швацарска формула би од наредне године могла значити да се пензије годишње повећају између пет и шест процената. Дакако, толико повећање следило би за све пензионере без обзира на тренутну висину чека, што сада није случај када Влада Србије има дискреционо право да одлучује о проценту повећања пензија за оне са нижим примањима и за оне који примају више од просека.


Било некад

Такозвана швајцарска формула обрачуна пензија, која је по оцени ФС добра мера, није новост за пензионере у Србији. Примењивана је све до 2006.године након чега су пензије почеле да се усклађују само са инфлацијом. Од 2010.године пензије се поново, осим за инфлацију усклађују и за део раста БДП уколико он прелази четири процента. Од 2014.године и Закона о привременом умањењу пензија, усклађивање је било практично суспендовано, јер је Влада Србије на основу својих процена, а у складу са економским показатељима, предлагала проценат повећања.


Потпуно укидање Закона о привременом умањењу пензија било је прошле године и тада је Влади Србије остављена могућност да се оне усклађују на основу фискалних могућности, па самим тим пензионери нису могли сами да израчунају колико ће им примања бити повећања. Сада се поново уводе тачни механизми индексирања пензија , па би оне по тренутним резултатима и очекивањима за ову годину, годишње могле да расту између пет и 6 процената.

Поред извесности индексирања увођење швацарске формуле у обрачун пензија поново враћа извесност у пензиони систем Србије, јер је она буyетски одржива, предвидива и правично одређеује повећање пензија.

Примена швајцарске формуле значила би да се пензије повећавају почетком године и то одмах чим званична статистика искаже економске резултате – висину БДП и раст цена, а то је већ у јануару а најкасније у фебруару текуће године. На тај начин пензије би се усклађивале од почетка године, с обзиром да се оне исплаћују за месец који је прошао, па би пензионери увећане јануарске пензије примали у фебруару, а трошкови за исплату би током целе године били видљиви и не би се преливали у наредну.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести