Петровић: Буџет уравнотежен, плате неоправдано веће

БЕОГРАД: Планирани буџет за 2019. годину је уравнотежен, а дефицит који ће бити низак и прихватљив обезбедиће да се јавни дуг смањује и наредне године, оценио је данас председник Фискалног савета Павле Петровић.
pavle petrovic
Фото: Tanjug (D.Petrović, arhiva)

Он је навео и да је раст пензија добро димензиониран, али да су плате повећане више него што је то оправдано.

"Дефицит је добро одмерен, то је пола посто нашег БДП-а, то је практично уравнотежен буџет и низак дефицит обезбедиће да се јавни дуг смањује и следеће године", рекао је Петровић за ТВ Прва.

Како каже, буџет је рађен веома конзервативно, приходи и расходи су реално планирани, а уместо планираних малих дефицита имамо суфиците.

"Ове године мислим да је планирано да се тај дефицит и оствари. Оцена Фискалног савета је да су приходи и расходи реално планирани и да ће тако бити и остварено", рекао је Петровић.


Економски неприхватљива мера, погађа највише МСП

„Одлука Приштине да за 100 одсто подигне таксе на производе из централне Србије је економски неприхватљива и чисто политичка мера, изјавио је Петровић.

Та мера, истакао је он, највише погађа мала и средња предузећа која су уједно и најрањивији сектор а требало би да се развија и расте.

"Још нисмо правили анализу и мислим да ће највећи ударац бити на малу привреду и извознике, јер ће извоз да се смањи, а укупан удар на ширу привреду не би требало да буде велик", рекао је Петровић.

Петровић каже да је у ширем економском смислу ово мера која је економски неприхватљива и чисто политичка.


Он је указао и да је раст пензија добро димензиониран, али да су плате повећане више него што је то оправдано.

"У основи пораст пензија је добро димензиониран и одговара расту економске снаге земље, а плате у јавном сектору ће порасти двоструко више него у приватном сектору", истакао је Петровић.

"Просечна нето плата ће порасти за девет одсто, раст плата у приватном сектору биће упола мањи, то се десило ове године, а и сада се планира за 2019. Сувише се дало на повећање плата у односу на повећање јавних инвестиција, а тиме се поткопава и креше привредни раст земље", рекао је Петровић.

Петровић каже да је важно да се направи систематизација и да се утврди где и колико треба људи будући да многи одлазе у пензију па на неким местима недостаје кадрова.

Он је указао да аргумент да није било довољно расправе о буџету стоји и да би било добро да је раније представљен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести