ПИЈУ НА ЦРТУ МЕРЕНУ У МИЛИЈАРДАМА Највећа група пабова Британији бори се да рефинансира дуг

ЛОНДОН: Највећа група пабова и барова у Великој Британији упозорила је данас да не може да гарантује наставак пословања, јер се бори да рефинансира огроман дуг од 2,2 милијарде фунти (око 2,5 милијарди евра).
1
Фото: Youtube Printscreen

Компанија Стоунгејт паб (Stonegate Pub), која има мрежу са више од 4.400 британских пабова и барова саопштила је да још није договорила нове кредите за рефинансирање дуга, који треба да буде отплаћен у јуну 2025, пренео Ројтерс.

Медиј наводи да је од тренутка када је компанија објавила свој годишњи извештај, није било другог избора него да изда упозорење о свом финансијском положају.

"Будући да планови рефинансирања нису извршени, постоји назнака да има материјалне неизвесности која би могла да доведе у значајну сумњу способност компаније и групе да настави са сталним пословањем", саопштио је Стоунгејт.

Компанија има седиште на Кајманским острвима и у власништву је приватне инвестицијске компаније ТДР Цапитал.

Стоунгејт је постао највећа паб група у Британији са куповином компаније Еи Гроуп за 1,3 милијарде фунти 2019. године, уговором који је подразумевао 1,7 милијарди фунти дуга и који је окончан само неколико дана пре него што је пандемија ковида покренула серију затварања широм земље, што је посебно погодило угоститељство.

Пабови, барови и ресторани истичу да су њихове марже оптерећене између растућих трошкова и слабе потражње потрошача због кризе трошкова живота, наводи медиј.

Фото: Youtube Printscreen

Сматра се да су невоље у том сектору, заједно са високим каматним стопама, знатно отежале рефинансирање дугова великим угоститељским компанијама као што је Стоунгејт, који има укупно више од три милијарде фунти дуга, а прошле године је платио око 300 милиона фунти финансијских трошкова, укључујући 235 милиона фунти камате на своје зајмове.

Извршни директор Стоунгејта, Дејвид Мекдоуел ипак је рекао да "компанија наставља да да ради на постизању дугорочних циљева сређивања финансијских биланса".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести