ПКС: Домаће тржиште стабилно, лекови и за извоз

БЕОГРАД: Фармацеутска индустрија Србије успела је да током пандемије КОВИД 19 обезбеди уредно снабдевање тржишта лековима, стабилну производњу и несметан увоз уз редовне испоруке здравственим установама, што је омогућило да Влада Србије прихвати предлог Привредне коморе Србије и одобри извоз лекова.
Lekovi/Tanjug
Фото: Tanjug

Директорка корпоративних послова и комуникације Хемофарма, чланице Штада групе, Санда Савић каже да је захваљујући сарадњи са ПКС, глас привреде правовремено стигао до доносилаца одлука. 

Према речима Савићеве, током КОВИД кризе, ПКС је све време неопходна спона, најпре међу привредницима, а затим и двосмерни канал комуникације са државом. 

Одлука о одобравању извоза лекова који домаћој економији доноси нове вредности, изузетно је значајно, истиче Савић.

"За нас ово није било време конкуренције, већ остварења једног циља, снабдевености тржишта лековима", додала је Савић која је и председница Одбора Удружења за фармацеутску и медицинску привреду ПКС. 

Истиче да су у време епидемије корона вируса, и Хемофарм и Штада поставили нове рекорде у обиму производње. 

Хемофарм је увећао производњу за 10 одсто и само у току једног месеца произвео 24.000.000 паковања лекова и производа намењених здрављу, као и 110.000 полулитарских раствора и других средстава, неопходних у лечењу пацијената.

Хемофарм извози у Европску унију и на друга регионална и светска тржишта, од Босне и Херцеговине, Црне Горе, Албаније, Румуније, до Русије, земаља Блиског Истока и северне Африке.

"Одлука о укидању забране извоза лекова кључна је за нашу компанију која је овлашћени увозник и једини извозник лекова одређених инопроизвођача неопходних за лечење пацијената оболелих од најтежих болести", истиче Весна Живковић, власница компаније Инпхарм која извози на тржишта Црне Горе и Босне и Херцеговине. 

Ситуација на домаћем тржишту лекова сасвим је стабилна, у ситуацији ванредног стања и повећаних потреба, успешно смо одговорили на све захтеве, сматра Живковић. 

Указује на помоћ Привредне коморе Србије и њеног председника Марка Чадежа фармацеутском сектору да превазиђе препреке. 

И у компанији Мерцк истичу да су одржали ниво производње у ванредним околностима због пандемије КОВИД 19 и одговорили потребама домаћег тржишта. 

"Систем снабдевања лековима положио је велики испит, имали смо капацитет да подмиримо повећану домаћу тражњу и потребе пацијената", рекла је Ина Булат, директорка Мерцк за Србију и Црну Гору. 

Домаћи произвођачи, увозници и извозници лекова, обавезали су се на континуирано снабдевање тржишта Србије лековима, подсећају у ПКС.

"Приоритет наших чланица је доступност лекова, како у редовним, тако и у овим ванредним околностима, чиме се обезбеђује одговарајућа подршка здравственом систему и послује у интересу заштите здравља грађана Србије", указала је секретар Удружења за фармацеутску и медицинску привреду ПКС Мирјана Вучићевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести