ПКС и УПС предлажу нове мере: Подршка најугроженијима, а не свима

НОВИ САД/БЕОГРАД: Нове мере које су Влади Србије предложили Привредна комора и Унија послодаваца Србије (УПС) неопходне су да би неки делови привреде преживели, а важно је спроводити их селективно, рекао је почасни председник УПС-а Небојша Атанацковић.
krediti Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Предложено је да се ПДВ за сектор хотелијерства и угоститељства смањи на десет одсто, одложи плаћање пореза и доприноса, односно да се они у сектору малих и средњих предузећа делимично отпишу, обустави увођење локалних и државних такси и дажбина, настави гарантна шема за ликвидност малих и средњих предузећа, као и да се обезбеди надокнада у случајевима када послодавац због смањеног обима посла не ангажује запосленог на пуно радно време.

Атанацковић каже да је смањење ПДВ-а за храну и пиће у хотелијерству и угоститељству за половину најједноставнији начин да се помогне укупна материјална ситуација у тим делатностима.

Додаје да је за фирме почетак године и иначе нешто неизвеснији и слабији за пословање, а приспеће и обавезе одложене 2020. године, те да је зато предложено ново одлагање плаћања.

Ради се о износима који су неки начин нагомилани у односу на ову годину у којој је држава помогла за зараде запослених, али су остале обавезе плаћања пореза и доприноса, објаснио је Атанацковић.

Додао је да треба одложити и обавезе које ће настајати током наредне године.


Подршка синдиката

Атанацковић истиче да синдикати подржавају већину поменутих мера јер су схватили да оне доприносе томе да привреда остане здрава а да се запослени не отпуштају.

Као позитивну оцењује и прву реакцију премијерке Ане Брнабић, која је навела да ће наредни кораци око помоћи привреди бити озбиљно размотрени.


Послодавци подржавају да рад од куће смањује ризик од заражавања, а наводе и да је због недостатка посла негде неопходно радити значајно скраћено.

Мислимо да треба подржати и мере да, уколико је могуће, запослени ради скраћено, као и могућност да му послодавац у односу на то скраћено радно време исплати и нижу зараду, а која, јасно, не може никад бити испод законом гарантоване минималне, каже Атанацковић.

УПС очекује од Владе Србије да неопходне мере помоћи привреди у наредном периоду примењује што више селективно, односно да се обухвате оне фирме које су заиста у тешкоћама, не зато што су саме неефикасне, него зато што нема довољно посла.

Додаје да постоје фирме које и у тренутку велике здравствене кризе послују боље него пре ње, па треба избећи да се помоћ даје и њима.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести