ПКС: Извоз уља без ограничења сачуваће досадашња тржишта

БЕОГРАД: Одлука Владе Србије да се омогући извоз сировог и рафинисаног уља без ограничења домаћим произвођачима омогућиће им да задрже досадашња тржишта и добију шансу за освајање нових, као и да ослободе залихе за нови род сунцокрета, сировог и рафинисаног уља, поручили су из ПКС.
ulje, Dnevnik/Aleksandra Erski
Фото: Дневник/Александра Ерски

Према проценама приноса нове жетве сунцокрета, која је у току, са засејаних 250.000 хектара у наредне две недеље очекује се око 750.000 тона сунцокрета, наводи се у саопштењу.

Узимајући у обзир и постојеће залихе сировог сунцокретовог уља, Групација произвођача биљних уља у Удружењу за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије, покренула је иницијативу да се дозволи несметан извоз и сировог и рафинисаног сунцокретовог уља.

Према тврдњама произвођача, слободним извозом сировог и јестивог уља од сунцокрета задржала би се досадашња тржишта и добила шанса за освајање нових, ослободиле залихе за нови род сунцокрета, сировог и рафинисаног уља, остварила значајна финансијска средства за промет у наредном периоду, наводи се у саопштењу.

Виши потпредседник Делта холдинга и генерални директор Делта аграра Дејан Јеремић каже да ће одлука Владе Србије о укидању забране извоза нерафинисаног уља допринети да Дунавка као представник Делта аграра у овој области настави пословање у складу са пословним плановима.

То значи да ћемо поново имати тржиште које дефинише однос понуде и тражње, па и цену, што је увек најбоље могуће решење и оно за које се ми залажемо, поручио је Јеремић.

Указао је на то да су у претходном периоду произвођачи пропустили прилику да освоје нова тржишта, а ту шансу искористили су произвођачи из других земаља.

Јеремић сматра да укидање забране извоза представља прилику да се надокнади део губитака.

Верујемо да у наредном периоду имамо могућност слободне трговине нерафинисаним уљем, што је у интересу свих, од примарних произвођача, преко прерађивача до саме државе, истакао је Јеремић.

Из Удружењу за биљну производњу и прехрамбену индустрију

ПКС-а су подсетили да је до сада, био дозвољен извоз рафинисаног сунцокретовог уља у паковањима за продају на мало у количини од 6.000.000 литара и у ринфузном стању у количини од 4.000 тона, док је потпуно ограничење извоза за сирово сунцокретово уље важило од марта.

Ради заштите домаћег тржишта све време је била на снази забрана извоза сировог сунцокретовог уља.

Европски трговци нудили су високе цене за сирово или уље у боци, по два - три пута веће од актуелних, стварајући притисак на домаћем тржишту.

Произвођачи у Србији имали су сировине и јестивог уља за домаће потребе, с обзиром на чињеницу да годишње произведемо до 200.000 тона уља, а потребе становништва су 90.000 тона, навели су из ПКС-а.

Светско тржиште сировог и рафинисаног уља сунцокрета, услед украјинске кризе, потпуно је дестабилизовано порастом тражње и цена сировог уља порасла је са 1.200 евра по тони на 2.000 евра по тони.

Након скоро шест месеци, тренутна цена сировог уља је снижена и креће се од 1.200 до 1.300 евра по тони.

Такође, варирала је и цена рафинисаног сунцокретовог уља на светском тржишту и износила је и до 3,5 евра по литру, а тренутно на том тржишту цена је снижена и износи око 2,2 евра по литру.

Цена јестивог уља на домаћем тржишту, Уредом Владе Србије је фиксна још од 15. новембра 2021. године и новом изменом Уредбе та цена је ограничена до 31. августа и износи око 1,35 евра по литру, наведено је у саопштењу ПКС.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести