ПКС: Нови послови Србије и Египта

БЕОГРАД: Србија и Египат имају капацитете да поред већ започетих заједничких пројеката, развијају и нове и то у сектору иновативног здравства и путне инфраструктуре, оцењено је данас на састанку председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа и привредне делегације Египта.
privredna komora srbije
Фото: PKS

У саопштењу ПКС наводи се да ће ти пројекти, као што су мобилне болнице, најсавременија саобраћајна сигнализација и путна заштитна опрема, ускоро бити представљени и пословној заједници Египта.

Египатским привредницима представњен је пројекат WorldWide Хоспиталс који обухвата те мобилне болнице, а прва болница већ је у изградњи у Панчеву.

За такве болнице су, како додају из ПКС већ заинтересоване Холандија, поједине земље Медитерана и Индонезија, а египатски привредници оцењују да иновације тога типа представљају врхунски технолошки напредак и унапређење квалитета здравства.

"Готове мобилне болнице са комплетном инфраструктуром представљају иновацију и будућност у сектору здравства и унапређење квалитета здравствених услуга, а ефикасно могу да одговоре на савремене изазове са којима се свет суочава", наводи се у саопштењу.

Српске компаније нуде и квалитетна и применљива решења у области саобраћаја као што су иновативна саобраћајна сигнализација, заштина опрема, као и други пројекти у области опремања путева.

О све интезивнијим економским односима Србије и Египта говори и сарадња домаћих компанија Еликсир групе и Сигме са египатским партнерима.

"Еликсир група договорила је сарадњу са водећом египатском компанијом за експлоатацију и истраживање руде фосфата Misr Pxosxate Company, која подразумева заједничке активности почев од експлоатације нових рудних полка у области Црвеног мора, преко размене знања и технологија до изградње заједничке фабрике у Египту", наведи се у саопштењу.

Компанија "Сигма" из Црвенке потписала је два меморандума о разумевању са компанијама "Technical Chemical Labaratories" и "Rampex" из Каира са којима ће у Египту основати заједничко предузеће за производњу еколошких дезинфекционих средстава.

"Сигма" ће из Србије извозити сопствену технологију а заједничким улагањем са две египатске компаније, које хемијској индустрији запошљавају 14.000 људи, српски производи за дезинфекцију биће присутни на тржишту целог афричког континента.

Амбасадор Египта Басле Салах нагласио је недавно за Тан‌југ да у наредних шест месеци очекује да се у односима двеју земаља достигне највиши економски ниво.

"Чекамо формирање нове владе и уверен сам да ће обостране користи и просперитет за оба народа бити достигнути у року од шест месеци као и највиши економски ниво у досадашњим односима”, рекао је Салах.

Подсетио је да се резултати посете председника Ел Сисија већ виде на пољу образовања и културе, а да се реализација споразума о слободној трговини очекује ускоро.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести