Почела градња насеља "Земунске капије"

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић данас је обишла радове на изградњи новог насеља "Земунске капије", где ће прва три објекта која су почела да се граде бити завршена до септембра 2018.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Први радови су започети прошлог месеца, а цео комплекс са 1.700 станова треба да буде завршен до краја 2019. године.Процењена вредност и нвестиције је 100 милиона евра.Михајовић, која је градилиште обишла са директором Грађевинске дирекције Србије (ГДС) Небојшом Шурланом, рекла је да је то пример уређеног градилишта.

"ГДС је од 2.000 изградила 10.000 станова и врендост некретнина које је направила је милијарду евра", рекла је Михајловић додајући да су из сопствених средстава улагали у развој.Како каже, на том пројекту заједно раде домаћи извођачи који су на "Белој листи" грађевинских извођача."Очекујем да ће извођачи да обаве овај посао у року", истакла је министарка.

Михајловић је рекла да би можда добар потез био стварање једне велике грађевинске компаније која ће бити способна, имати средства, запослене и опрему, да ради на свим градилиштима."Данас није такав случај у Србији, много је претрпела грађевинска индустрија у претходних 20 година, све што је могло да се уништи је унитавано. Хоћемо да просто покушамо да скупимо и обезбедимо да Србија која је некада била позната широм света по својим грађевинским компанијама поново буде позната код нас и ван Србије", навела је министарка.

Она је подсетила да је удео грађевинарства у БДП-у нешто испод пет одсто истичући да би морао да буде седам одсто да би имали одрживу грађевинску индустрију и да би се вратили на златне гране грађевинарства.Како каже, план је да до 2020. имамо удео грађевинарства у БДП-у од најмање седам одсто.Михајловић је додала да се припрема и закон о грађевинским производима.

На питање о раду на врућини, она је рекла да инспекције рада то проверавају и да закон мора да се поштује, али и да очекује да се испоштују сви предвиђени рокови за пројекте.Она додаје да у неким земаљам у таквим случајевима раде ноћи и да извођачи треба сами да се организују.

Стамбено-пословни комплекс ће се простирати на око шест хектара, имаће осам објеката са укупно 1.700 станова односно 200.000 метара квадратних стамбено-пословног простора.Становић ће бити од једнособних до четворособних, квадратуре од 31 до 90 квадрата.Започети су радови на изградњи прва три објекта прве фазе Ц, Д и Е, бруто површине објеката 33.314 квадрата.

Објекти ће имати 323 стана, 240 гаражних места, 62 паркинг места у партеру, а у приземљу објекта Е биће шест локала, оријентисаних ка централном тргу насеља, који су предвидени за комерцијалне садржаје.Рок за завршетак изградње прва три објекта је септембар 2018, а прва усељења су планирана за новембар 2018. 

Цена квадрата у објектима прве фазе је од 1.300 до 1.493 метара квадратних без ПДВ-а.Купац првог стана има право на рефундацију ПДВ-а.Продаја станова почиње од септембра ове године.Шурлан је рекао да је ГДС од Министарства одбране преузела земљиште бивше земунске касарне Алекса Дундић и за то исплатила 12,5 милиона евра.

Како наводи, Министарству одбране је ГДС пренела 140 станова у Београду, Новом Саду, Чачку и другим градовима у Србији."Граду Београду смо дали 14 станова у вредности од 1,5 милиона евра", додао је Шурлан.Он је рекао да ће цео пројекат бити завршен за између две и по и три године.

Стамбено-пословни комплекс Земунске капије гради се на простору некадашње војне касарне Алекса Дундић у Земуну.Локација комплекса Земунске капије је омеђена улицама Цара Душана, Задужбинском, Шумадијском и Улицом Филипа Вишњића.

У подземним етажама објеката су предвиђена гаражна места, а у партеру око објеката паркинг места.У приземљу објеката (Е,Ф,А и Б) су планирани комерцијални садржаји.У комплексу ће постојати три уређене парковске површине са дечјим игралиштима и простором за одмор и рекреацију.

Централни трг унутар насеља је замишљен као пешачка зона опремљена атрактивним мобилијаром и расветом и бројним комерцијалним садржајима попут ресторана, кафића и радњи.Ново насеље Земунске капије је саобраћајно повезано са свим деловима Београда, захваљујући близини аутопута и новог Пупиновог моста.

Изградња насеља се одвија у три фазе: у првој се граде три објекта (Ц,Д,Е ) у другој два објекта Г и Х, а у последњој трећој фази три објекта А, Б и Ф.
Станови ће моћи да се купе готовински или путем комерцијалног стамбеног кредита.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести