ПОЧЕЛА НЕДЕЉА ШТРАЈКА Немачки пољопривредници блокирали путеве! Погледајте ПРВЕ СНИМКЕ паорске буне (ФОТО, ВИДЕО)

БЕРЛИН: Немачки пољопривредници блокирали су јутрос улазе на аутопутеве широм земље, првог дана протеста против планова владе за постепено укидање пољопривредних субвенција.
b

Пољопривредници, који планирају да недељу дана протестују против плана владе да смањи субвенције за гориво у оквиру најављеног прилагођавања савезног буџета, желе да на почетку своје акције паралишу саобраћај.

На друмовима се очекује хиљаде трактора, на протесту који немачки пољопривредници најављују као највећи у историји.

Немачка полиција пријавила је протесте у скоро свим савезним државама.

У Рајни-Платинат блокирани су аутопутеви око Мајнца, а очекује се да ће се велики број трактора окупити у Алцају и одетле кренути ка Мајнцу, преноси немачки Шпигел.

Фото: Printscreen/ X/BERLINERZEITUNG

У савезној држави Сарланду конвоји трактора изазвали су поремећај саобраћаја, посебно на северу те државе, а у Северној Рајни-Вестфалији полиција је затворила раскрсницу на путу због прекида у саобраћају који су изазвали трактори.

У Бремену се очекује долазак до 2.000 возила, у Диселдорфу шест скупова са тракторима и један са камионима, док је Хамбург напред упозорио на хаос у саобраћају, наводи Шпигел.

У Берлину је планиран протест испред Бранденбуршке капије, а протест се очекује и у Келну. 

Први трактори су стигли и до аеродрома у Мешеде-Шурену Хохсауерланду, а  пољопривредници блокирају писту тракторима.

 

У Хесену је конвој од око 200 трактора кренуо из Ветерауа ка Висбадену, у Саксонији-Анхалту дошло је до прекида саобраћаја, а у Саксонији су се пољопривредници окупили на бројним раскрсницама око Лајпцига.

Трактори су ненајављено пола сата блокирали оба улаза на аутопут код округа Фрауенаурах у Ерлагену, а према наводима полиције, на пут код Селба бачени су слама, стајско ђубриво и силажа.

Пољопривредници су најавили  да ће блокирати главне саобраćајне и логистичке руте до понедељка следеће недеље и упозорили да ćе укидање пореских олакшица отерати фарме из пословања, наводи Ројтерс.

Како је раније објавио Дојче веле, очекује се да данас неће бити дела Немачке који ће нормално функционисати.

Власти су позвале грађане да данас више користе шински превоз и одустану од вожње аутомобила, а послодавци су поручили запосленима да раде од куће где је могуће, док ће школе правдати изостанке деци.

Коалициона влада канцелара Олафа Шолца, коју чине социјалдемократе, зелени и либерали, прошлог месеца је направила план који подразумева укидање ослобађања од пореза на пољопривредна возила и пореских олакшица на дизел.

Ти предлози су део пакета за попуњавање празнине од 17 милијарди евра у буџету за 2024. годину.

Немачка влада је у четвртак делимично попустила у својим плановима и рекла да ће ослобађање од пореза на возила бити задржано и да ће постепено враћати субвенције за гориво, али је удружење немачких пољопривредника инсистирало на потпуном поништењу планова и поручило да ће наставити са "недељом акције", која данас почиње.

       

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести