Почиње изградња ковид болнице у Београду

БЕОГРАД: У Војном комплексу "Земун економија" на Батајничком друму данас почиње изградња ковид болнице, а постављању камену темељца присуствује председник Александар Вучић.
Танјуг/Тара Радовановић/Александар Вучић
Фото: Танјуг/Тара Радовановић/Александар Вучић

Обележавању почетку радова присуствују и министар здравља Златибор Лончар, министар одбране Александар Вулин, заменик градоначелника Горан Весић.

Министри су председника Вучића упознали са планом и пројектом изградње болнице.

"Велика су улагања, али морамо то да урадимо, да се осигурамо, да повећамо капацитет и да људи буду сигурни, да знају да држава улаже. Ово су најбоље болнице, иако су монтажне, јер брзо можемо да их направимо, да брзо реагујемо", рекао је Вучић.

Вучић је раније најавио да ће на локацији између Земуна и Батајнице бити порушене три зграде и подигнута болница капацитета између 800 и 1.000 кревета полуинтензивне и интензивне неге.

Одлука о изградњи две нове ковид болнице у Србији - на Батајничком друму и у Крушевцу донета је почетком јула, а председник је тада рекао да ће у року од три месеца бити изграђене "две врхунске болнице" и да се држава спрема за тешку јесен и најтежи удар вируса који се очекује око 1. новембра.

Парцелу на Батајничком друму површине хектар и 58 ари обезбедило је Министарство одбране из фундуса земље које то министарство користи.

Нова ковид болница гради се у близини две велике саобраћајнице, Батајничког друма и аутопута.

Локација је ослоњена на инфраструктурну подршку градских инсталација водовода и канализације, електроенергетских и осталих инсталација.

Припремне радове и рашчишћавање терена обавила је Војнограђевинска установа Београд, а тактичко-техничке захтеве за изградњу болнице припрема Управа за војно здравство у сарадњи са Министарством здравља.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести