Подршка Европе за српска микро и мала предузећа

БЕОГРАД: Европска унија ће преко развојног програма ЕУ ПРО подржати са преко 600.000 евра реализацију 20 нових пројеката који ће допринети већој конкурентности и одрживости микро и малих предузећа, одлучено је на састанку Управног одбора ЕУ ПРО-а који је одржан данас у Сокобањи.
Preduzeca-Novo_Naselje-_09-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Како је саопштено, организације за подршку пословању чији су пројекти путем јавног позива оцењени као најбољи помагаће кроз своје активности малим и средњим предузећима да унапреде производне процесе као и квалитет производа и услуга, а пружиће им подршку у увођењу релевантних стандарда и освајању нових тржишта.

Председник општине Сокобања Исидор Крстић је истакао захвалност Европској унији и Влади Србије на подршци економском развоју Сокобање у којој се у оквиру ЕУ ПРО реализују два пројекта у вредности од преко 950.000 евра.

Поред увођења и развоја географског информационог система у функцији развоја туризма, у Сокобањи се реконструише постројење за прераду питке воде "Царина" које су данас обишли представници Делегације ЕУ, Министарства за европске интеграције, Министарства привреде, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и УНОПС-а који спроводи ЕУ ПРО.

"Овај пројекат економске инфаструктуре у Сокобањи треба пре свега да допринесе унапређењу туристичке понуде јер ће корист имати не само пружаоци туристичких услуга већ и сви туристи који током године долазе у ову бању која је проглашена међу пет туристичких дестинација у Србији за 2018. годину“, рекао је Бранко Будимир, вршилац дужности помоћника министра за европске интеграције и председавајући Управног одбора ЕУ ПРО-а.

Уз подршку ЕУ и Владе Србије од скоро 750.00 евра, општина Сокобања ће кроз реконструкцију постројења за прераду воде за пиће "Царина" и изградњу 2.700 метара нове примарне водоводне мреже, моћи да реши проблем водоснабдевања и несташице воде с којим се суочава годинама.

Шефица Канцеларије УНОПС-а Микела Телатин навела да ће пројекат унапредити туристички потенцијал општине, привући инвеститоре, отворити нова радна места, али и унапредити квалитет живота локалног становништа.

На састанку УО у Сокобањи је такође представљен досадашњи напредак који се огледа у 224 одобрена пројекта вредна преко 18 милиона евра. Тренутно кроз програм 56 локалних самоуправа реализују 96 пројеката из области инфраструктуре, израде планске и техничке документације и увођена географских информационих система. Важан успех остварен је кроз подршку дату у виду опреме за 94 предузећа која су отворила 115 нових радних места.

"ЕУ ПРО програм је јединствен програм по броју општина које обухвата као и разноврсности и броју пројеката који се финансирају из средстава Европксе уније а спроводе у партнерству са Министарством за европске интеграције“, рекао је Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"У партнерству са ЕУ успели смо да усмеримо средства у пројекте приоритетне за локални економски развој, укључујући ту и подршку развоју домаће привреде, фокусирајући се на подручја где су средства мање доступна,“ рекла је Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде.

"Европска унија је кроз ЕУ ПРО првенствено ту због вас, ми желимо да унапредимо живот на локалу, да улажемо у конкурентност привреде, да побољшамо пословно окружење, локалну инфраструктуру као и социјалну инклузију“, рекла је Ана Станковић, менаџерка пројеката у Делегацији Европске уније.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије.

Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести