Подршка Војводина метал кластера у процесу дигиталне трансформације у предузетништву

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић разговарао је са менаџером Војвођанског метал кластера (Vojvodina Metal Cluster) у Темерину Зораном Пекезом.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Војводина метал кластер, који ове године слави деценију постојања, пословно је удружење за унапређење конкурентности металског сектора на територији АП Војводине и Србије и представља једну од најзначајнијих асоцијација металаца у земљи.

Основан у Темерину 2011. године од стране 76 оснивача, Кластер броји преко стотину чланица са територије АП Војводине и других делова Републике Србије, земаља Европске уније, као и из Уједињених Арапских Емирата.

Иванишевић је на састанку истакао да је сарадња са металским сектором преко Војводина метал кластера важна не само за привреду, већ и за Секретаријат, а посебно приликом креирања нових подстицајних мера, јер својим знањем, искуством, методологијом, логистиком и спровођењем дигиталне трансформације унутар предузећа, могу много допринети овом процесу.

"У припреми су конкурси за доделу бесповратних средстава намењених привреди и предузетништву, за набавку опреме, машина, репроматеријала, софтвера и друге нематеријалне имовине, те ће нам помоћ Војводина метал кластера и других пословних удружења значити. Секретаријат има намеру да буде партнер овом кластеру, као и сваком кластеру са квалитетном пословном идејом и пројектом, а посебно приликом пружања подршке женском и социјалном предузетништву, креативној економији и другим видовима предузетништва у Војводини", рекао је др Иванишевић, додавши да је циљ Покрајинског секретаријата за привреду и туризам афирмативна промоција јавних конкурса путем кластера, кроз њихову стратегију и активности.

Он је рекао то и да ће Војводина метал кластер имати веома значајну улогу приликом трансфера знања, вештина и искустава у унапређењу иновативних пословних процеса микро и малих предузећа, посебно у погледу дигиталне трансформације, пре свега у производним процесима и контроли квалитета производа, што за собом повлачи и важан аспект употребе обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

"Успешна дигитална трансформација неког предузећа предуслов је успешног и савременог пословања и слика предузетника који иде у корак са захтевима глобалног тржишта, доприносећи притом јачању сопствене конкурентности, производње и услуга", додао је секретар.

Војводина метал кластер настао је као један од кључних резултата истоименог пројекта који је реализован уз финансијску подршку Европске уније. Превасходно је усмерен на организован, извозно оријентисан металски сектор, са циљем успостављања одрживог, ефикасног и иновативног начина пословања сваке чланице, путем умрежавања и размене искустава.

Кластер спроводи истраживање и снимање стања у привреди анализом капацитета и потреба појединих грана индустрије за услугама, инфраструктуром и мерама подршке коју пружају републичке, покрајинске и локалне институције, са циљем јачања конкурентности.

Ова организација, њени представници и чланице значајан су партнер Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, чије ће идеје бити дефинисане уз практичну примену приликом активног учешћа на седницама радног тела основаног при Секретаријату, које наставља свој рад у и у 2021. години. Поменуто радно тело, Савет за унапређење конкурентности, свакако ће оснажити своје капацитете и интензивније радити на дигиталној трансформацији предузетништва, што ће обухватити људске ресурсе, стратегије, сарадњу и савремене информационе технологије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести