Подстицаји из Немачке за увођење дуалног образовања

БЕОГРАД: Српским компанијама које имају матична предузећа на територији неке од земаља ЕУ, данас су представљене могућности за добијање подстицајних средстава из Немачке за успешно увођење модела дуалног образовања, саопштила је Немачко-српска привредна комора.
AHK
Фото: Tanjug

На информативној манифестацији на тему „Дуално образовање - Перспективе и подстицајна средства", саветник за дуално образовање из Немачко-српске привредне коморе Оливер Херлен најавио је да ће у оквиру те коморе бити основана Радна група за дуално образовање, са циљем информисања и међусобне размене идеја и искустава. 

На скупу је речено да привредне коморе имају изузетно значајну улогу у спровођењу система дуалног образовања јер функционишу као споне између привреде и образовног система. 

Истакнуто је да се увођењем дуалног образовања обезбеђују предуслови за кооперативно образовање у занатско-техничким профилима, оријентисаних на потребе привреде. 

Како је саопштено, представник ГИЗ-а Иван Стојановић рекао је на том скупу да су велика стопа незапослености младих, као и профили за техничка занимања, који су преоптерећени теоријском наставом у школама, основни проблеми система средњег стручног образовања у Србији. 

Извршни члан Управног одбора Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап рекао је да систем дуалног образовања не представља само перспективу за младе људе и њихово сигурно запослење након средње школе, него и сигурност компанијама које тиме обезбеђују адекватну радну снагу. 

Предавач из Немачке, Аксел Биндер (ГИЗ Немачка) представио је могућности за добијање подстицајних средстава у оквиру "develoPPP" пројекта за које српске компанијама са матичним предузећима на територији ЕУ могу да конкуришу. 

На скупу је представљен успешни модели увођења дуалног образовања на примеру техниче школе "Миленко Веркић Неша" у Пећинцима, у којој је школске 2015/2016. године прва генерација ученика образовног профила индустријски механичар завршила школовање. 

Сви ученици су након школовања почели да раде у фабрици за производњу брисача компаније у Шимановцима, где су током две године свог школовања обављали практичну наставу.

Информативну манифестацију на тему "Дуално образовање - Перспективе и подстицајна средства" организовала је Немачко-српска привредна комора (АХК Србија) у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), у оквиру „develoPPP" пројекта немачког Министарства привреде и развоја. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести