Погачар: Обустављени порески поступци док трају преговори

БЕОГРАД: Пореске управе из више градова у Србији обавестиле су оне који су у поступку пореске контроле по питању прихода из иностранства да се обустављају сви порески поступци према њима, док су у току преговори о ресавању питања наплате пореза за фриленсере, кажу у Удружењу радника на интернету.
kompjuter bloger internet pix
Фото: pixabay.com

Миран Погачар из тог Удржења рекао је за Танјуг да је тиме делимично усвојен један од њихових захтева.

"Први захтев је да се обуставе поступци по решењима, позивима и записницима. Он је делимично усвојен, нису у потпуности обустављени поступци, него само док трају преговори", прецизирао је Погачар.

Навео је да ће представници Удружења заједно са представницима Пореске управе у наредних неколико дана разговарати о конкретним примерима зашто је потребно у потпуности обуставити поступке, што је њихов захтев.

У петак ће, каже, бити познато када ће бити одржан састанак представника Удружења са директорком Пореске управе Драганом Марковић и њеним саветницима.

Поновни састанак са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Мали очекује након неколико разговара са представницима Пореске управе.

Удружење радника на интернету тражи да надлежни обуставе наплату пореза на зараде фриленсера ретроактивно последњих пет година.

Фриленсери су, како наводе, сагласни да порез треба да се плаћа, али да наплата треба да крене од новог закона, а не ретроактивно, те траже да се нађе решење за дефинисање њихових права и обавеза.

Представници тог удружења састали су се јуче са премијерком, министром финансија и директорком Пореске управе, а на састанку су разговорали о проналажењу решења за наплату пореза и доприноса за физичка лица која остварују приходе из иностранства.

Брнабић је истакла да је Влада Србије спремна да ради на системском решењу опорезивања за ове категорије људи, али да, такође, не може да дозволи урушавање пореског система државе.

Председница Владе Србије каже да је јучерашњи састанак са представницима тог удружења био изузетно тежак, због различитих погледа на то питање.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести