Покренут поступак испитивања наметања цена моторних возила у малопродаји

БЕОГРАД: Комисија за заштиту конкуренције покренула је по службеноуј дужности поступак испитивања повреде конкуренције против привредних друштава Порше СЦГ Београд, Аутокомерц Београд, Аутоцентар Маник - АЦМ Прељина и Брос ауто Ниш, ради испитивања постојања рестриктивних споразума којима се ограничава конкуренција на тржишту моторних возила, пише на сајту Комисије.
auto automobil
Фото: pixabay.com

"Током анализирања услова конкуренције на тржишту продаје и сервисирања моторних возила током 2017, 2018, и 2019. године Комисија је у достављеним уговорима за продају аутомобила марке ауди констатовала присуство одредбе по којој увозник одређује цену даље продаје аутомобила", пише у саопштењу Комисије.

Констатује се да оваква одредба може да наруши или чак елиминише ценовну конкуренцију на нивоу малопродаје, односно ценовну конкуренцију која би многла да постоји измнеђу дилера овог бренда када би они самостлано одређивали цене у даљој продаји.

Најављено је да ће због тога Комисија нарочито испитати да ли су наведена предузећа против којих је покренут поступак у претходних пет година одређивала цене аутомобила марке ауди у даљој продаји, што би представљало повреду конкуренције из члана 10. Закона о заштити конкуренције.

Комисија је позвала све који располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеница у овом поступку да их доставе на адресу Комисиеј за заштиту конкуренције Савска 25/ИВ, Београд.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести