ПОРЕСКИ КАЛЕНДАР Рокови теку, припремите новац

Кажу да пре краја године треба измирити сва дуговања да би људе пратила срећа. Када су пореска дуговања у питању, није лоше то учинити и због затезне камате.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Пореска управа Србије недавно је објавила календар обавеза и намета за децембар. Све је кристално јасно, а на обвезницима је само да то испуне.

Порези на премије неживотних осигурања за претходни месец на наплату стижу 10. децембра. Исти датум је истовремено и рок за плаћање пореза на додату вредност за пореске дужнике који нису обвезници ПДВ-а, а дужни су да тај порез обрачунају и плате.

Највише пореских обавеза стиже на наплату 16. децембра.

Највише обавеза стиже на наплату 16. децембра, следећег понедељка

Тада су обвезници дужни да плате месечну аконтацију на приходе од самосталне пореске делатности за претходни месец, односно новембар. Тог дана плаћају се и порези и доприноси за свештенике и друге верске службенике,  али и за домаће држављане запослене у иностранству.

Тада се подносе и пријаве за плаћање ПДВ-а за претходни месец. Плаћа се и аконтација пореза на добит за претходни месец. Тада се плаћају и обрачунате акције за новембар, а подноси се и пријава за њихов обрачун за претходни месец.

Тај 16. децембар и понедељак је и рок за подношење пријаве за обрачун доприноса за обавезно социјално осигурање за осниваче и чланове привредних друштава. Тачно 31. децембра, пре доласка Нове године, требало би платити обавезно социјално осигурање за неисплаћене зараде за претходни месец.


Ко не плати, увећава дуг

Затезна камата се плаћа за неиспуњене обавезе од тренутка доспећа. Ове године сви дужници, па и порески, имали су среће с тим наметом. Та стопа је код нас регулисана чланом 75 Закона о пореском поступку и пореској администрацији. Трошкови се на годишњем нивоу увећавају за референтну стопу Народне банке Србије плус десет одсто – у овом тренутку то је 12,25 процената. Камата се рачуна од тренутка када је порез доспео на наплату а није уплаћена одговарајућа сума новца.


Оне који су заборавили треба подсетити да је  у понедељак, 2. децембра, био последњи рок за плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање а за неисплаћене зараде за октобар ове године. Послодавац је дужан да доприносе обрачуна и исплати заједно са зарадама, као и за уговорене накнаде за привремене и повремене послове, а уколико то не учини до последњег дана у текућем месецу за претходни, онда је у обавези да до краја месеца уплати доприносе за претходни месец на најнижу основицу. Уколико не легну на рачун порезника, следи наплата по службеној дужности, а на основу расположивих података које имају порезници.

Такође, сви који су исплатили приходе естрадним уметницима до 5. децембра требало је до јуче,  да доставе пријаве и обавештења за закључене уговоре на ОЗУ обрасцу. Уз њих је требало доставити и све закључене уговоре за претходни месец.

Д. В.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести