Послодавци дужни да примене посебне мере за рад на отвореном

БЕОГРАД: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подсећа послодавце и запослене да обављање послова на отвореном, у наредним данима, треба прилагодити условима високих температура.
t
Фото: Pixabay.com

Послодавци су дужни да примењују Закон о безбедности и здрављу на раду и подзаконске прописе, и да Актом о процени ризика на радном месту и у радној околини процене ризике по безбедност и здравље запослених, што се односи и на рад на отвореном при високим температурама, саопштено је из министарства.

Штетно дејство високих температура на здравље запослених има следеће симптоме: дехидратација организма, брже замарање, умањење способности за рад, повећање грешака при обављању посла, што може да доведе до појаве замора, топлотних грчева, исцрпљености, несвестице, топлотног удара и другог.

Мере које су послодавци дужни да примењују при раду на отвореном при високим температурама у пракси подразумевају честу замену запослених за обављање послова на отвореном, чешће паузе уз обезбеђивање великих количина воде и безалкохолних напитака, обезбеђивање простора где запослени могу да се склоне од сунца и расхладе.

Такође, послодавци су обавезни да дају информације запосленима о опасностима по здравље због излагања високим температурама, упознају запослене са симптомима болести проузрокованих високим температурама, обезбеде и пруже прву помоћи уколико је то потребно.

Помоћу нове апликације за мобилне телефоне "СунСмарт Глобал УВ", коју су покренули Светска здравствена организација и Међународна организација рада, радници који раде на отвореном и изложени су повећаном ризику од рака коже и оштећења ока због излагања Сунцу, сада могу да мере нивое штетног ултраљубичастог (УВ) зрачења на својој локацији.

"СунСмарт Глобал УВ“ апликација пружа петодневне УВ и временске прогнозе на локацијама широм света које се могу претраживати.

Такође, истиче временске интервале када је потребна заштита од Сунца, са циљем да се помогне људима да избегну прекомерно излагање УВ зрачењу и знају када да користе заштиту од сунчевог зрачења.

Апликација је заснована на УВ индексу, који указује на ниво сунчевог УВ зрачења на површини земље. УВ индекс користи скалу од један до 11 и више. Што је већа вредност индекса, већи је потенцијал за оштећење коже и очију. Прилагођавање активности на отвореном и коришћење заштите од сунца препоручује се када је УВ индекс 3 или већи.

УВ оштећења су кумулативна, а УВ зрачење може бити штетно када су људи ижложени дуже времена – чак и на ниским нивоима и мање времна је потребно да дође до оштећења.

Ова апликација је користан алат за помоћ послодавцима и запосленима у идентификацији опасних послова и планирању мера безбедности и здравља на раду и може се бесплатно преузети на Google продавници.

Како би се ризик по здравље при раду на високим температурама на отвореном свео на најмању могућу меру, послодавцима и запосленима могу помоћи Смернице за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама које је припремила Управа за безбедност и здравље на раду, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које се могу пронаћи и преузети на сајту министарства.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести