Послодавци понудили око 17.000 радних места за програм Моја прва плата

Пријава кандидата за програм „Моја прва плата”, у оквиру којег је позиције огласило 10.000 компанија, почиње данас.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Потенцијални послодавци показали су велико интересовање за програм, а највише се траже економисти, правници, лекари, медицинске сестре, грађевински и машински инжењери, али и продавци, машински техничари, бравари, рачуновође...

Влада Србије покренула је програм „Моја прва плата” с циљем да млади људи стекну радно искуство и да се пружи подршка привреди у решавању проблема недостатка кадрова. Програм предвиђа деветомесечно оспособљавање на конкретним пословима, а за те намене опредељено је две милијарде динара. Они који у тај програм буду укључени са завршеном средњом школом могу рачунати на месечну накнаду од 20.000 динара, а они с високим образовањем на 24.000.

Руководилац Центра Привредне коморе Србије за едукацију и дуално образовање Мирјана Ковачевић истакла је да је одзив послодавца за оглашавање позиција био изузетно добар и да је понуђено око 17.000 позиција за 28.000 радних места.


Уговори крајем новембра

Пријављивање кандидата траје до 8. новембра, а избор послодаваца до 15. новембра. Коначна листа изабраних послодаваца и кандидата, с бројем одобрених извршилаца за сваког послодавца, биће објављена на порталу mojaprvaplata.gov.rs, најкасније до 27. новембра ове године. Након тога, од 28. новембра до 14. децембра биће потписани уговори између Националне службе за запошљавање, послодаваца и изабраних кандидата.


– Било је потребно пажљиво сагледати да ли је све усаглашено с условима у јавном позиву, а важно је знати и да ће кандидати имати довољно времена за пријаву – рекла је Мирјана Ковачевић.

Она је указала на то да је на основу досадашње анализе више од 70 одсто радних позиција за послове са средњом стручном спремом, а највише за продавце, књиговође, административне службенике, медицинске сестре, машинске техничаре, браваре, машинбраваре, рачуновође... Што се тиче вишег нивоа образовања, најтраженији су економисти, правници, лекари, стоматолози, грађевински и машински инжењери.


Регистрација преко сајта е-Управе

По речима Мирјане Ковачевић, кандидати за тај програм, као и послодавци, прво морају да се региструју преко сајта е-Управе, а потом отворе профил на сајту „Моја прва плата”, где ће унети све потребне информације о себи и свом образовању. На порталу „Моја прва плата” кандидати могу да виде које су позиције оглашене, о којим компанијама је реч и која струка и степен образовања су потребни за то.


– Пријаве су пристигле из свих делова Србије, различитих делатности и обима компанија, а предњачи приватни сектор. Највише пријава је из Београда, потом Новог Пазара, Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Зајечара, Крушевца, али има и послодаваца и предузетника из мањих места – казала је Мирјана Ковачевић. – Национална служба за запошљавање ће проверити да ли су кандидати који се пријављују били у радном односу, будући да је услов да буду незапослени или да имају радно искуство мање од девет месеци и да у последњих шест месеци нису били у радном односу код послодавца код ког конкуришу.

Стручна лица Националне службе проверавају сваку оглашену позицију јер програм има за циљ оспособљавање за рад на конкретним пословима и потребно је да свака позиција испуни захтеве у погледу стицања знања и вештина, да би млади људи по завршетку програма били компетентнији и боље припремљени за рад.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести