Пословна активност у еврозони снажно пала у новембру

ЛОНДОН: Пословна активност у еврозони нагло је опала прошлог месеца, јер су владе широм блока поново увеле строге мере закључавања у настојању да угуше други талас коронавируса, показује истраживање аналитичке компаније ИХС Маркит, објављено данас.
korona kompjuter zoom
Фото: Pixabay.com

Композитни индекс менаџера набавке (ПМИ), који израчунава ИХС Маркит и који се сматра поузданим сигналом економског здравља, пао је у новембру на 45,3 поена са 50 поена у октобру. Нови показатељ је ипак незнатно бољи од раније флеш процене од 45,1 поена, преноси Ројтерс.

Индекс ПМИ у доминантној услужној индустрији еврозоне потонуо је на 41,7 бодова у односу на октобарских 46,9 поена, и трећи месец узастопно је испод границе од 50 поена која раздваја раст од пада активности. Ово је његова најнижа вредност од маја, када је први талас вируса захватио Европу.

Будући да су затворени угоститељски објекти и многе продавнице, и да је грађанима препоручено да остану код куће, у новембру је оштро потонула тражња у 19-чланом блоку.

С друге стране, општи оптимизам у погледу пословних очекивања за наредну годину је ојачао, при чему је композитни ПМИ индекс будуће производње скочио на 60,4 бода са октобарских 56,5 поена.

"То је охрабрујуће, очекивања у погледу раста пословања су повећана јер развој вакцина против вируса улива оптимизам да у 2021. години живот може да почне да се враћа у нормалу", изјавио је Клрис Вилијамсон, главни економиста у ИХС Маркиту.

Економисти које је анкетирао Ројтерс процењују да ће привреда еврозоне забележити пад у овом кварталу, али су побољшали кварталне прогнозе за следећу годину полажући наде у вакцину против коронавируса и у додатну подршку Европске централне банке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести