ПОСТАНИТЕ ПРЕДУЗЕТНИК ОНЛАЈН Детаљно објашњење како да избегнете досадну администрацију и чекање у редовима; Један сертификат је ОБАВЕЗАН (ФОТО)

Желите да почнете свој бизнис, а мрско вам је да се бакћете администрацијом и редовима на шалтеру? Добра вест је да све можете да обавите од куће.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Најпаметнија опција је отварање паушалне агенције и на тај начин постајете предузтник.

Паушалци се опорезују по члану 40 Закона о порезу на доходак грађана, који је намењен за лица који обављају посао, али немају могућности или знање да се баве пословним књигама. Код паушалних предузетника порези и доприноси се плаћају на месечном нивоу и фиксни су, небитно колико новца се заради у том месецу. Као и код пореза на имовину, плаћање пореза за фирму мора се извршити до 15. у месецу.

Право на овај начин плаћања имају само они предузетници који у току једне календарске године остваре приход који износи мање од 6 милиона динара.

Шта је потребно за оснивање паушалне агенције?

• Регистрациона пријава • Копија личне карте • Примерак уплатнице • Такса за оснивање, која износи 1.500 динара

Међутим, доста једноставнији начин је путем online пријаве.

Први корак је регистраница на портал, а за еРегистрацију предузетника потребно је:

* квалификовани електронски сертификат (електронски потпис) издат од сертификационог тела у Републици Србији * инсталиран читач електронских картица (Челик) и инсталирану NEXU апликацију за електронско потписивање ( NEXU апликација је дизајнирана од стране Агенције за привредне регистре и може служити кориснику и за креирање свих будућих електронских докумената, фактура и сл. Њено преузимање са сајта је бесплатно)

Платна каратица (Виса, MasterCard или ДинаЦард) за плаћање накнада

Да бисте дошли до електронског серификата потребно је да попуните неопходне обрасце и однесете у сертификационо тело Републике Србије (МУП).

Уколико нисте регистровани на eID.gov.rs потребно је креирати налог, то је могуће урадити преко електронског сертификата који сте узели у МУП-у или другом сертификационом телу. Уколико већ имате налог, једноставно се можете са истим налогом регистровати на портал.

Важно је напоменути да у поступку еРегистрације сви документи који се прилажу морају бити у електронској форми.

Такође, уколико немате читач личне карте, постоји и опција мобилне апликације ЦонсентИД, где, након што узмете параметре (ово можете да урадите у најближој пошти).

Када се улогујете у апликацију ЕРегистрација, изаберите дугме Предузетник, а потом додајте нови налог. Ту упишите ваше податке, као и податке о фирми (име, делатност којом ће се фирма бавити, тип фирме). Након што све попуните, сачувајте захтев.

Фото: МУП Србије

Одмах ћете добити поруку о верификацији захтева, а кроз пар дана можете да очекујете мејл о потврди отварања агенције.

Након што се предузетничка агенција отвори, следећи корак је пријава на портал еПорези. Ту можете приступити својим личним подацима, али и фирми чији сте законски заступник.

Да би се улоговали на еПорезе потребан је читач личне карте, лична карта са квалификовани електронским сертификатом и софтвер за читање личне карте - Челик. Њега можете бесплатно скинути на сајту еУправе.

Колико износи порез код паушалних фирми?

Порез се разликује и зависи од делатност фирме, развијеност општине у којој је седиште предузетничке агенције.Пореска сума паушалцима је фиксна и не зависи од прихода предузетника, и мора се измирити до 15. у месецу.

Порез на приходе од самосталне делатности

Порези се мењају сваке године, и обично је сваке године за неколико хиљада већи од претходне године.

Како отворити бизнис рачун?

Након свих ових корака, сигурно се питате колико је компликовано отворити рачун у банци? За то вам је некад потребна само лична карта. Треба да одете у жељену банку и објасните да желите да отворите паушалну агенцију. Путем ваше личне карте, банкар ће имати увид у фирму, њено име и делатност.

Ту ћете добити информације о плаћању и одржавању рачуна, инсталираће вам апликацију, одабраћете валуте у којима очекујете да примате новац и добити вашу потписану копију уговора. Картице можете очекивати у року од 7 до 10 дана.

Дневник/Еспресо

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести