Потписан Меморандум о разумевању са компанијом Енвидија

КРАГУЈЕВАЦ: Канцеларија за ИТ Владе Србије саопштила је данас да је у Крагујевцу, током посете премијерке Ане Бранбић том граду, потписан Меморандум о разумевању с компанијом Енвидија у области вештачке интелигенције.
Фонет/Влада Србије/С. Миљевић/Брнабић у Крагујевцу
Фото: Фонет/Влада Србије/С. Миљевић/Брнабић у Крагујевцу

Директор Канцеларије Михаило Јовановић рекао је да је данас, након Мајкрософта, Оракла, Ај-Би-Ема (ИБМ), Хуавеија и Нутаникса, потписан и Меморандум о разумевању с компанијом НВИДИА о успостављању платформе за вештачку интелигенцију (АИ) којим се изражава заједнички интерес за сарадњу у циљу унапређења националне АИ платформе Србије.

Према његовим речима, Канцеларија за ИТ и еУправу ће уложити напоре како би се успоставила државна АИ платформа заснована на рачунарима високих перформанси и, заједно са Енвидијом, направити посебан план за унапређење капацитета неопходног за изградњу једног од најбржих АИ суперрачунара у југоисточној Европи.

Енвидија ће пружити подршку стартап предузећима и омогућити обуке у циљу унапређења техничког и примењеног АИ знања и заједничка истраживања како би се створила додатна вредност.

Говорећи о потребни за запошљавање нових кадрова, Јовановић је истакао да ће из угла Државног дата центра у Крагујевцу бити потребно запошљавање 30 високостручних кадрова из области ИТ-а, машинства и енергетике.

"Када су у питању, међутим, комерцијални корисници, очекујемо да додатна потреба за ИТ стручњацима који би радили на развоју, имплементацији и одржавања система великих комерцијалних корисника буде више стотина. Ово сигурно значи да ће Крагујевац у ИКТ сектору постати један од најбитнијих центара у Србији, али и у региону", напоменуо је директор Канцеларије.

Брнабић: Запошљавајте младе, држава ће помоћи

Премијерка Ана Брнабић позвала је данас привреднике да искористе мере државе и да запосле младе људе који и даље чине четвртину од укупног броја незапослених.

Фото: Фонет/Влада Србије/С. Миљевић/Брнабић у Крагујевцу

Брнабић је у Крагујевцу навела да је незапосленост у првом кварталу 2020.године износила 9,7 одсто.

"Од 1. јануара 2020 ако запослите лице које током 2019 није било запослено, укључујући и младе којима је то први посао, држава преузима трошак од 70 одсто пореза и доприноса на њихове зараде до краја 2022. године", рекла је Брнабић.

Она је прецизирала да је укупно ослобођење од пореза у 2020. години - 70 одсто, у 2021.години - 65 одсто, а у 2022. години - 60 одсто.

"Вама се данас исплати да запошљавате младе људе, али и да покушате да запослите све оне који нису имали посао у 2019. години", навела је премијерка уз подсећање да је био план, када је преузела функцију председника владе, да незапосленост падне испод десет одсто, што се, каже, и десило.

Друга ствар је била да ћемо створити услове привредницима да би били конкурентнији и мој одговор на то је, каже Брнабић, била дигитализација.

"Ми морамо да подигнемо продуктивност, да створимо додатну вредност како би у кратком року подигли просечне плате, квалитет живота у Србији и све остало, тако да смо се тиме бавили у мандату ове владе", истакла је она.

Подсетила је да се влада посебно од 2018. година бавила изменом правног оквира како би омогућила да се што више људи запошљава и да се инвестира у опрему и иновације, знање запослених...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести