Потписан уговор јапанског „Тојо тајерса” и општине Инђија: На 63 хектара фабрика аутомобилских гума

Јапанска компанија за производњу пнеуматика „Тојо тајерс”  потписивањем уговора са Општином Инђија јуче је званично постала власник 63 хектара земљишта у североисточној индустријској зони у Инђији, познатијој као Локација 15.
tajo
Фото: Printscreen

Како је за „Дневник” изјавио председник општине Инђија Владимир Гак у питању је једна од највећих инвестиција у Србији, чија прва фаза износи 364 милиона евра, колико се инвеститор обавезао да уложи у погоне и опрему до краја 2023. године.

- Коначно смо дочекали потписивање уговора и ми, као општина, завршили смо свој део посла. Остаје да до краја месеца издамо инвеститору грађевинску дозволу, који након тога може одмах почне да гради. По уговору који је данас потписан минималан број запослених у првој фази биће 523, мада пои речима инвеститора тај број реално ће износити 537 људи - навео је Гак.

Како је напоменуо, када прва фаза фабрике отпочне с радом, она ће годишње производити пет милиона аутомобилских гума искуљиво намењених извозу на тржишта ЕУ и Русије. Друга фаза, по речима Владимира Гака, удвостручила би производњу и број запослених, те би тако у наредним годинама из Инђије годишње око 1.200 радника испоручивало 10 милиона гума за моторна возила, док би вредност инвестиције порасла на око милијарду евра.

- Од инвеститора зависи како ће тећи изградња фабрике, али смо у разговору с њима сазнали да би у мају наредне године могли да почну пријем и обука радника - закључио је председник инђијске општине Владимир Гак.

Фото: Владимир Гак, председник општине Инђија Фото: Дневник.рс

У саопштењу издатом након потписивања уговора, наводи се да ће један од највећих светских произвођача пнеуматика изградити фабричке хале површине 300 хиљада квадрата у основи. Новозапослени радници добиће уговоре на неодређено време, а наведено је и да ће просечна плата запослених бити већа у односу на републички просек.

Потписивање уговора са „Тојо тајерс” о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини Републике Србије, наводе у Оштини Инђија, резултат је трогодишњих преговора ове компаније са Владом Републике Србије, Развојном агенцијом Србије и Општином Инђија. Сама инвестиција проглашена је пројектом од значаја за Републику Србију.

Неизвесност око исхода преговора и позитивне одлуке јапанског инвеститора илустрована је податком да је, поред трогодишњих преговора, за ову инвестицију интересовање показало неколико европских земаља, а да су највећи конкуренти Инђији били градови Кошице у Словачкој и Гдањск у Пољској. Ова инвестиција, како је поручено, представља велику победу Инђије и Републике Србије, јер, поред економског аспекта, долазак јапанског инвеститора има шири политички и безбедносни значај за Србију.

Јапански „Тојо тајерс” у свету има седам фабрика за производњу гума и четири за производњу делова за аутомобиле. Производња гума чини 85 процената укупне продаје ове компаније, у асортиману су гуме за путничка возила, СУВ, камионете, камионе и аутобусе.  

С. Кр.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести