Потписан уговор: Нишки аердром прешао у државно власништво

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић потписали су уговор о преносу оснивачких права у јавном предузећу за аеродромске услуге „Аеродром Ниш“, којим држава преузима управљање нишким аеродромом.
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug (video)

Михајловић је истакла да је „Аеродром Ниш“ од стратешког значаја за Србију, као алтернативни аеродром београдском и резервни центар контроле летења из система СМАТСА, захваљујући, каже, новом торњу контроле лета који ће бити изграђен у Нишу.

Преносом управљања на Владу Србије, биће омогућено нормално функционисање нишког аеродрома и обезбеђена средства за инвестиције које ће омогућити даљи развој нишког аеродрома, како би и у будућности био један од водећих у овом делу региона, каже Михајловић.

Она подсећа да је Влада Србије одлуку о преносу оснивачких права са ЈП „Аеродром Ниш“ на Републику Србију донела након вишегодишњих молби Града Ниша и менаџмента аеродрома да помогне даљи рад и развој нишког аеродрома, с обзиром на то да Град Ниш, као власник аеродрома, не располаже неопходним финансијским средствима.

Како се наводи у саопштењу потпредседнице Владе, Србија је у претходне четири године помогла нишки аеродром са укупно 9,8 милиона евра, од чега је 3,6 милиона евра помоћ у новцу и опреми коју је Аеродром „Константин Велики“ добио од ваздухопловних предузећа и институција у власништву државе. 

Број путника на нишком аеродрому у периоду 2014. до 2017. повећан је 248 пута, са 1.335 путника у 2014. на 331.582 у 2017, а превоз робе девет пута, са 284 тоне на 2.542 тоне.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести