Потписан уговор о изградњи ТЕ-ТО Панчево вредан 180 милиона евра

БЕОГРАД: Уговор о изградњи термоелектране (ТЕ-ТО) у Панчеву потписан је у Београду између компанија ТЕ-ТО Панчево и кинеске компаније „Shanghai Electric Group“", а планирани обим инвестиција на пројекту изградње ТЕ-ТО Панчево биће око 180 милиона евра, саопштио је НИС.
ugovor potpisivanje
Фото: Tanjug

Уговор су потписали директор компаније ТЕ-ТО Панчево Александар Варнавски и председник шангајског холдинга Ји Ксиаоронг.

Како се наводи, почетак изградње је планиран за други квартал 2018. године, а завршетак и пуштање у рад за четврти квартал 2019. године.

Индустријско-енергетски холдинг „Shanghai Electric Group“ победио је на тендеру у јулу, на којем су учествовале компаније из Грчке, Аустрије, Швајцарске и Кине. 

Како наводе у НИС-у, холдинг ће се бавити пројектовањем, испоруком опреме и материјала, грађевинско-монтажним радовима, обуком запослених и пуштањем ТЕ-ТО Панчево у експлоатацију.

ТЕ-ТО Панчево ће бити електрична централа комбинованог циклуса намењена за производњу електричне и топлотне енергије од природног гаса. Произведена топлотна и електрична енергија ће бити намењене за обезбеђење повећаних потреба Рафинерије нафте Панчево, кажу у НИС-у.

Преостали део електричне енергије, наводе, биће усмерен у енергетски систем Србије. 

Генерални директор „Гаспром енергохолдинга“ Денис Фјодоров је рекао да та компанија располаже великим икскуством у реализацији инвестиционих програма у електро-енергетици у Русији. 

За последњих 10 година компаније наше Групе су реализовале пројекте изградње и модернизације енергетских постројења укупне инсталисане електричне снаге око 8,5 гигавати, укључујући сарадњу са партнерима из Кинеске Народне Републике, каже Фјодоров.

Према његовим речима, планирани обим инвестиција на пројекту изградње ТЕ-ТО Панчево биће око 180 милиона евра, а већи део инвестиција, наводи, ће обезбедити „Гаспром енергохолдинг“. 

Очекујемо да ће се као резултат узајамног обогаћивања искуством и заједничког рада компанија Србије, Русије и Кине у Панчеву појавити савремен, поуздан и потребан објекат што ће омогућити развој српске привреде, рекао је Фјодоров.

Генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев рекао је да је изградња ТЕ-ТО у Панчеву пројекат који представља још један гарант енергетске стабилности Србије. 

Сигурност у снабдевању електричном и топлотном енергијом рафинерије у Панчеву, као и додатне количине електрицне енергије које ћемо пласирати на тржиште, обезбедиће неопходну енергетску сигурност грађанима ове земље, истакао је Тјурдењев. 

Примена савремених парно-гасних технологија током изградње омогућиће да се обезбеди производња еколошки чисте енергије, рекао је Александар Варнавски, директор ТЕ-ТО Панчево. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести