Потписан уговор за извоз муниције ваљевског Крушика у УАЕ

АБУ ДАБИ: Домаћа компанија Југоимпорт СДПР и ЕДГЕ група из Уједињених Арапских Емирата су на сајму беспосадних платформи и технологија УМЕКС у Абу Дабију потписали уговор о продаји значајне количине муниције, изјавио је Танјугу помоћник министра одбране Србије за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.
k
Фото: Tanjug

Уговор су потписали координатор у Југоимпорту Тијана Конић и председник кластера за ракете и оружје групације "ЕДГЕ" Хамад ал Марар.

Уговор се односи углавном на извоз производа холдинг компаније ''Крушик'' из Ваљева, што ће значајно допринети упошљавању капацитета ове фабрике у наредне две године и припреман је више месеци, а односи се не само на испоруке готових производа него и на трансфер технологије и заједнички развој, рекао је Милорадовић.

Додао је да је то увод у вишегодишњу сарадњу у коју треба постепено да буду укључене и друге компаније одбрамбене индустрије са својим производима.

Он је рекао да је значајна вредност потписаног уговора, али да може да открије који је износ у питању.

Милорадовић је рекао да су на сајму УМЕКС присутни сви најважнији светски произвођачи роботизованих беспосадних платформи и да се уз неколико интересантних новитета могловидети како се брзо напредује у тој области војне технологије.

Србија има бар десетак година стратешки позициониран наступ у УАЕ. Војнотехничка сарадња је веома разграната и вишеслојна и обухвата, осим продаје наоружања за коју су уговори досад премашили пола милијарде долара, још заједничке развојне пројекте, заједничку производњу наше и емиратске индустрије и широк спектар стратешких пројеката, рекао је Милорадовић.

Истакао је да је Србија ишколовала садашњу елиту инжењера који сада у војној индсутрији УАЕ води најзначајније пројекте који се тичу беспосадних платформи роботски вођеног наоружања, вођених ракета и других пројеката.

Ово је била прилика да се резимира стање заједничких пројеката које већ неколико година водимо са емиратском индустријом који се тичу ове врсте технике, рекао је помоћник министра одбране Србије.

Он је нагласио да је приликом данашњег обиласка УМЕКСА, шеик Бин Зајед ал Нахјан, који је предводио војно и политичко руковиодство УАЕ, лично захтевао краћи састанак са делегацијом нашег Министарства одбране.

Организовали смо мању демонстрацију како напредују пројекти на којима смо заједно радили већ неко време и шеик је упутио лични поздрав нашем председнику, пошто су међусобни односи јако добри, а на таквој бази је прилично једноставно развијати индустријску сарадњу, оценио је Милорадовић.

Додао је да је приликом приказа напретка у развоју сложених система наоружања и војне опреме који су досад представљени емиратским оружаним снагамам добијени неки конкретни нови захтеви.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести