Потрошачи заштићени од скока цена, неће бити несташица хране

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је влада заштитила потрошаче спречавањем поскупљења хлеба у периоду од шест месеци, као и шећера, брашна, уља, свињског бута и млека у наредна два месеца, и истакао да влада има још алата којима може, ако буде потребно, да интервенише и заштити потрошаче.
n
Фото: Tanjug

То је довољно за сад да се заштите потрошачи и уколико буде неопходно влада ће предузети и друге мере. Нама је још неколико алата на располагању, поред даљих ових административних мера, који нису у модерној либералној економији увек толико популарне, али имамо поремећај на светском тржишту, рекао је Недимовић за ТВ Танјуг.

Каже да влада може да интервенише и ангажовањем Робних резерви, али да се за њих није прво посезало већ наведеним мерама, како се не би прво потрошиле залихе.

Ми сада имамо на располагању, на пример, према млинарима да изађемо са јефтинијом пшеницом, да би они могли да обезбеде ово (јефтинијим) брашном, навео је Недимовић.

Такође, министар је поручио да неће бити несташица хране и да ће Србија имати довољно хране за себе.

На пример, имамо два пута више пшенице, три пута више кукуруза... , додао је Недимовић.

Напоменуо је да је најважније да се одржава баланс између потреба пољопривредних произвођача, којима одговарају високе цене, и потрошача.

Како је рекао, скочиле су доста цене пшенице, кукуруза, сунцокрета, а порасле су и цене живе ваге товљеника и бикова.

Највећа помоћ пољопривредницима је управо добра цена, а држава је ту да направи баланс између произвођача и купаца, додао је Недимовић.

Истакао је да је ова година за пољопривреду доста повољна, осим ако се изузму две или три културе.

Када је реч о расту цене вештачког ђубрива у свету, министар је рекао да ће влада обезбедити да буде довољно ђубрива за пољопривреднике и да ће искористити све могуће алате како би цена била повољнија него на простору ЕУ.

У цени азотног ђубрива цена гаса учествује 85 до 90 одсто. Да није председник договорио цену од 270 долара за 1.000 кубика са Путином и да немамо на располагању једну линију Азотаре у Панчеву, причали бисмо неку другу причу. Овако можемо да правимо одређене корекције на корист пољопривредника, нагласио је министар.

Недимовић је најавио да ће овог месеца почети и извоз пилећег меса и јаја из Србије у ЕУ.

Једини проблем је што сам ја то најавио у октобру и рекао биће у децембру, али то није она песма ''у октобру биће у новембру..., него ће у децембру стварно бити извоз пилећег меса и јаја на простор ЕУ, што смо маштали 30 година. Што се тиче извоза свињског меса, у фебруару долази контрола и ако испунимо све услове, а ја сматрам да смо све урадили како треба у складу са условима ЕК и да ћемо добити и то, навео је он.

По питану измена Закона о пољопривреди, каже да пољопривредници за ИПАРД средства више не ће морати да инвестирају све, па да добију поврат од 60 одсто, већ ће моћи тај поврат од 60 одсто да добију у две рате - 50 одсто унапред, а 50 осто када изврше инвестицију, што ће им много олакшати.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести