Повећане резерве гаса у Банатском Двору на 234 милиона кубика

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Србија повећала своје резерве гаса у складишту Банатски Двор на 234 милиона кубних метара, што је довољно, ако се дневно повлачи пет милиона, да је то довољно за неких 46 или 47 дана.
banatski dvor
Фото: Dnevnik (arhiva)

"Имаћемо за 50 дана тачно, ако је максимално извлачење по пет милиона кубних метара, иако нам је потрошња већа. Али, зато складиштимо гас у Мађарској како би могли још по шест милиона да извлачимо дневно", рекао је Вучић.

Каже да ћемо тако моћи да обезбедимо 11 милиона кубика дневно, што је довољно за покривање више од 70 одсто наших дневних потреба.

Тиме би смо се осигурали, истакао је Вучић.

Навео је да се Гаспром данас позвао на "вишу силу" у снабдевању једне земље и да у сваком тренутку може било ко позове на "вишу силу" и да останемо без гаса и струје.

Зато форварди и фјучерси не постоје тренутно у трговини струјом, додао је Вучић.

Када је реч о угљу, Вучић да каже да смо до сада набавили свега 110.000 тона, увезли директно, а што је један дан потрошње зими.

"Сада то иде мало убрзано и очекујемо додатну подршку и наших кинеских партнера и верујем да ћемо успети од њих увеземо два милиона тона да увеземо. Нећемо да трошимо 100.000 тона да увеземо, него понека додатна количина од 10.000 до 20.000 тона. Нама онда милион тона може да траје и три месеца", истакао је Вучић.

Он је подсетио да је држава на три недеље забранила извоз дизела и бензина да би се омогућиле нормалне цене за продавце, да би могли да увозе гориво.

То радимо како не би дошло до несташица и ту су ствари под контролом, поручио је Вучић.

Рекао је да се са пољопривредницима разговара да им се помогне тако што ће им се омогућити до краја септембра или почетка октобра слободан извоз житарица и још неким мерама.

Додао је да забрињва суша која ће осватити последице по кукуруз, али мање него прошле године.

Вучић је нагласио да ниједан велики инфранструктурни пројекат није обустављен и да ће бити за мање од годину дана завршен аутопут од Појата до Крушевца и од Прељине до Пожеге, али и Лајковац - Ваљево, као и Нови Београд - Сурчин.

Урадићемо и Нови Пазар - Тутин, обилазницу око Београда и друге обилазнице, додао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести