ПОВОЉНО ЗА ОТПЛАТУ СТАМБЕНИХ КРЕДИТА Пад референтних каматних стопа од лета, бољитак за грађане крајем године

БЕОГРАД: Смањење референтне каматне стопе Европске централне банке (ЕЦБ) може се очекивати у јуну или јулу и пошто је финансијском сектору потребно неколико месеци да прихвати ту камату, грађани би ефекте смањења могли да да осете крајем године кроз мање рате кредита, изјавио је за Танјуг финансијски консултант Владимир Васић.
kamata/pixabay.com
Фото: pixabay.com/kamata

То се према његовим речима пре свега односи на кориснике стамбених кредита, јер је више од 90 одсто њих индексирано у еврима.

"Сада када имамо добар тренд да се инфлација спушта и да је у добром коридору, сва су очекивања да би и референтна каматна стопа требало да иде на другу страну. Јер, када се инфлација жели зауставити подиже се референтна каматну стопу, а када инфлација дође у границе нормале, попушта се каиш, односно смањује стопа и очекује се да и друге каматне стопе које су наслоњене на референтну каматну стопу крену на доле", појаснио је он.

Говорећи о могућим процентима смањења од стране ЕЦБ, навео је да су очекивања да прво смањење износи 0,25 процентних поена а да до краја године уследи још једно приближно толико.

"Наравно ово су све очекивања, прогнозе, пројекције, а да ли ће тако и бити, зависи од бројних фактора. Надамо се да хоће и да би у следећој години могло да дође до значајнијег падања референтне каматне стопе, око 1,5 процентних поена, што би за нас грађане значило да можемо да се вратимо можда не на оне каматне стопе које смо имали дуго година, када је еурибор био негативан, али на стопе између два, два и по до три одсто, за разлику од садашњих пет, шест па и више процената", истакао је Васић.

Према његовим речима очекује се и да еурибор, који сада износи око четири процента, реагује на смањење референтне каматне стопе и да средином јесени или крајем године значајније падне, што би било велико олакшање посебно за оне који отплаћују стамбене кредите.

"Колики ће тај пад бити ствар је понуде и тражње, монетарне политике централних банака, пре свега Европске централне банке када је у питању европодручје, али и за нас на овим подручјима. Референтна каматна стопа Народне банке Србије стоји неколико месеци, инфлација се спушта и искрено се надамо да ће и наша централна банка, пратити тренд и да ускоро изаћи са смањењем референтне каматне стопе", нагласио је он.

Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Када је реч о ситуацији са којом би могли да се суоче корисници стамбених кредита од почетка следеће године, када истиче ограничење каматних стопа на ове зајмове од стране НБС, Васић каже да се нада да ћемо већ тада имати ефекат смањења еурибора и да неће бити потребна нека нова одлука Народне банке.

"Искрено се надам да ће тако бити, јер инфлација се спушта. Она наравно не зависи само од цене новца, већ и бројних других дешавања, пољопривредне сезоне и слично али очекивање јесте да би инфлација у Србији у овој години могла да буде око пет одсто а да се у следећој години врати на два до три посто, што би ишло у прилог тези да ће се смањивати каматне стопе", истакао је Васић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести