„Прада” и „Гучи” правиће ципеле у Сомбору

НОВИ САД: Италијанска компанија „Прогети” (Progetti) купила је три парцеле у Индустријској зони Сомбора, на којима ће градити нове погоне за производњу делова за обућу.
1
Фото: Град Сомбор

Прошлог месеца су одборници Скупштине града Сомбора донели одлуку о отуђењу парцеле од 4,3 хектара у Индустријској зони, блок 103, поводом писма о намери те италијанске компаније да изгради комплекс за производњу обуће. На основу те одлуке, Италијани су три парцеле површина 11.732 квадратна метра, 5.584 и 26.754 квадрата излицитирали по почетној цени од 20.272.200 динара, односно 460 динара по квадрату.

Та компанија је основана 2001. године, на иницијативу браће Романа и Енрика Росија, а фирма се бави производњом полупроизвода (горњих делова обуће) и готове обуће за највеће светске модне куће као што су „Гучи”, „Прада”... Производња У Србији  се већ обавља у три објекта у власништву те фирме, у Сомбору, Владимирцима (зона Шапца) и Вршцу. Иста компанија је већ у Индустријској зони Сомбора купила парцелу на којој је започела производњу обуће за многе светски познате брендове.

400 фирми у Србији баве се производњом обуће

„Прада” се већ производи у Србији, око 75.000 пари ципела годишње, у фабрици у Вршцу, одакле се ципеле дистрибуирају широм света с етикетом „Маде ин Сербиа”. Та италијанска компанија прави и обућу, или делове за њу, за „Гучи”, „Луј Витон” и неке друге познате брендове, тако да се на полицама европских радњи за велики новац продају ципеле и патике које су направили српски радници.

Иначе, у поменуте три италијанске фабрике запослено је директно око 1.000 радника. Секретар Удружења индустрије текстила, одеће, коже и обуће у Привредној комори Србије Милорад Васиљевић каже за „Дневник” да је то још један доказ да страни инвеститори који већ имају производњу у Србији шире погоне јер су услови рада и зарада коју остварују добри.


Made in Serbia

У многим европским градовима продаје се брендирана обућа „Прада”, „Луј Витон”, „Гучи” с ознаком „Made in Serbia”, што значи, како наглашава Васиљевић, да су направљене у нашој држави за страног инвеститора који је овде отворио погоне.

– Имамо фирме у Србији које заправо раде за познате светске брендове и онда обућа и носи ознаку наше државе. Та ознака је и те како важна јер је и она доказ страним инвеститорима да овде треба улагати и да се прави квалитетна обућа за коју су заинтересовани и такви светски брендови. У Србији имамо озбиљних фирми које раде за светске куће обуће и неке од њих имају и по 500 запослених – каже Васиљевић.


– Нико од страних инвеститора у области текстила и обуће није последњих година напустио Србију – објашњава Васиљевић. – Они из године у годину шире погоне и производњу, а то сада чини и ова италијанска компанија. Сомбор се показао као добро место за производњу обуће, интереси те италијанске компаније су задовољени и створио се простор за проширење производње. Дакле, то је доказ да им добро иде и да имају разлог зашто проширују производњу у Србији.

Наш саговорник истиче да у Србији, по статистичким подацима, има око 400 фирми које се баве производњом обуће или прерадом коже. Страних инвеститора у тој индустрији има између 15 и 20, и сви имају озбиљну производњу, односно производе обућу европског и светског квалитета и за многе познате брендове.

20,27 милиона динара плаћене три парцеле у Сомбору

– Добро је што страни инвеститори проширују производњу у области обуће и коже јер тиме је и већа могућност да купци широм света купују обућу која је произведена у Србији. Веома је важно и то што управо те компаније полако подижу плате радницима јер су схватили да је то једини начин да дођу до квалификоване радне снаге, али и да је реч о квалитетном раду с којим могу на европско тржиште – каже Васиљевић, додајући да добра зарада компанија ствара могућност да се већим платама задржавају квалификовани радници.

Држава мора да ради на отварању кожара јер би тако било још више страних инвеститора, пошто сада произвођачи обуће морају у великој мери да увозе кожу, што поскупљује производ.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести