ПРЕДЊАЧЕ ДВЕ ДРЖАВЕ Тражња за угљем на историјском МАКСИМУМУ! Разлике међу регионима ВЕЛИКЕ

Глобална тражња за угљем у 2023. години је достигла историјски максимум од 8,53 милијарде тона, објавила је Међународна агенција за енергију (ИЕА).
ugalj
Фото: pixabay.com

Светска тражња за угљем је ове године порасла 1,4 посто у односу на претходну годину, али овај раст прикрива велике разлике међу регионима, наводи се у извештају на веб страници ИЕА.

Тражња за угљем у ЕУ и САД би ове године могла да падне за по 20 посто међугодишње, док је тражња у Индији у истом периоду порасла за осам посто, а у Кини за пет посто.

Међународна агенција за енергију сматра да ће тражња за угљем у свету до 2026. године пасти за 2,3 посто у односу на овогодишњи ниво, чак и у случају да државе не буду спроводиле строже еколошке мере него досад, преносе Независне новине.

Пад тражње за угљем ће бити подстакнут великим проширењем капацитета обновљиве енергије у наредне три године, истиче ИЕА.

Кинеска тражња за угљем представља више од 50 одсто глобалне тражње, а управо у овој земљи ће се знатно проширити капацитети за обновљиву енергију и тиме смањити тражња за поменутим енергентом, закључује организација са седиштем у Паризу.

Б92

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести