Предузетници фирму могу пријавити из фотеље

НОВИ САД: Агенција за привредне регистре омогућила је од 1. јануара предузетницима да се региструју без доласка на шалтер, а захваљујући тој новој услузи, процедура регистрације у потпуности ће се обављати преко интернета – од подношења захтева до добијања решења.
biznis direktor pixabay
Фото: pixabay.com

Другим речима, предузетници ће моћи да се пријављују из фотеље и да забораве на обилну папирну документацију и пријаву.

Софтвер за успостављање електронске регистрације донирао је Програм Уједињених нација за развој УНДП.

Заменица сталне представнице УНДП-а Стелијана Недера објашњава да увођење те мере доприноси дигиталној трансформацији Србије, а дигитализација доноси бржи привредни и друштвени развој, осигурава добро управљање и транспарентност у раду државних органа и служби.

Радећи у партнерству с Владом Србије и надлежним министарствима, УНДП доприноси и остварењу глобалних циљева одрживог развоја, а посебно циља броја осам – стварање услова за инклузиван и одрживи економски раст, запосленост и достојанствен рад за све, истакла Стелијана Недера.

Директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић додао је да је циљ дигитализације, као једног од највећих приоритета српске владе, економична, ефикасна и свима доступна електронска управа, која омогућава да се послови завршавају само једним доласком на шалтер, а да држава за потребе привреде и грађана целокупан посао обави иза шалтера.

У другом кораку, држава жели да омогући пружање услуга интернетом, а увођење електронске регистрације предузетника у АПР-у, као перјаници дигитализације и пружања услуга за привреду и правна лица, од 1. јуанара ће реализовати и тај други корак – регистрацију предузетника интернетом, без доласка на шалтер, рекао је Јовановић.


Уместо 1.500 динара, накнада сада 1.000

Електронска регистрација је јефтинија од регистрације у папирном облику јер накнада за услуге електронске регистрације износи 1.000 динара, док је папирна коштала 1.500.

Осим јефтиније регистрације, електронска регистрација штеди и време тако што се будући предузетници пријављују „из фотеље”. Уколико се пак не одлуче за нови систем регистрације, и даље могу користити „папирне” пријаве и потребну документацију могу подносити лично на шалтерима АПР-а или слати поштом.


Иначе, електронска регистација у АПР-у обухвата електронску пријаву квалификованим електронским сертификатом предузетника или овлашћеног подносиоца пријаве.

Е-пријава се попуњава у апликацији доступној преко портала АПР-а, где ће бити омогућено и електронско плаћање комерцијалним платним картицама.

Електронско решење о регистрацији новог предузетника, потписано квалификованим електронским потписом регистратора које је снабдевен временским жигом, Агенција ће достављати на имејл регистрованог предузетника или овлашћеног подносиоца е-пријаве.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести