Преко Фонда за развој 24 млрд. динара кредита за ликвидност

БЕОГРАД: Држава ће издвојити 24 милијарди динара за одобравање кредита преко Фонда за развој за подршку привредним субјектима за одржавање ликвидности, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.
mali
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Мали је рекао да је основни циљ је да се обезбеди подршка предузећима за набавку обртних средстава и подршка за одржавање текуће ликвидности у циљу измиривања обавеза насталих према пословним партнерима, запосленима и држави.

Право на коришћење средстава имаће, према уредби у коју је Танјуг имао увид, предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су у већинском приватном или задружном власништву.

Услов ће бити да обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност.

Кредити за одржавање текуће ликвидности и набавку обртних средтава одобраваће се на рок отплате до 36 месеци, на грејс период до дванаест месеци, по каматној стопи од 1 одсто годишње, а кредити се одобравају и враћају у динарима.

Минимални износ кредита који могу подићи привредна друштва је 1.000.000 динара а предузетници и задруге 200.000 динара, наводи се у другој уредби коју је Влада Србије данас усвојила.

Максималан износ кредита може бити за предузетнике и микро правна лица до 10.000.000 динара, за мала правна лица до 40.000.000 динара, а средња правна лица до 120.000.000 динара.

Основни услов за реализацију ових кредита је задржавање броја запослених на дан 16. март ове године с тим да се како до подношења захтева тако и у току коришћења кредита прихвата одступање од 10 одсто од броја запослених.

У првих 10 дана маја биће исплаћен минималац

Министар финансија Синиша Мали рекао је да очекује да у првих 10 дана маја буде уплаћен први минималац сваком запосленом у приватном сектору за који се послодавац пријави да буде део овог програма.

Он је рекао да је усвојена уредба и тиме дефинисан правни оквир и да сада не постоји никакава преорпека да тај процес крене и да ће упаво поцети од понедељка 13. априла, пошто не верује да ће неко поднети пријави током викенда.


Минималац и за предузетника који је једини запослен

Право на минималац који држава исплаћује у циљу подршке привреди имају и предузетници који су једини запослени, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.

Они јесу део овог програма, има доста таквих предузетника који сами раде, да ли су кројачи, фризери, козметичари…, рекао је Мали одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Према његовим речима, као и за све остале, тако ова мера апсолутно важи и за њих.


Сва привредна лица иначе подсносе ту пијаву до краја месеца и позивам их да то убразају и уколико до краја месеца, шта год да поднесу, ми недељу дана након тога можемо да реагујемо са исплатом првог минилац.

Тако да рачунам у првој недељи маја односно првих 10 дана маја први минималц ће већ бити уплаћен сваком запосленом у приватном сектору за који се послодавац пријави да буде део овог програма, рекао је Мали.

Каже да је обавеза послодавца да те запослене и задржи и да верује и да хоће, пошто ће када се заврши ванредно стање опет бити борба за доброг запасленог.

Обавеза формална је да немају право да отпусти те људе још три месеца након уплате последње рате новчане помоћи од стране држве, а то је, рачунамо, негде октобар месец, казао је Мали.

Каже да су дефиисане добре и квлаитетне мере са ције да се одржи запосленост и да помоћ иде онима који је напотребнија - приватном сектору.

Више хиљада радника се вратило на посао након објаве мера

Министар финансија изјавио је да се више хиљада радника у Србији вратило на посао након што су објављене економске мере за помоћ привреди због кризе изазве корона вирусом.

Каже да је успостављен прецизан систем контроле кроз Пореску управу и да нема онога - верујем вам или не, већ да ће привредници сносити последице ако би покушали средства да злоупотребе и да ће ако изађу из програма морати да врате добијени новац.

Оно што неко добије као помоћ кроз програм, ако изађе из програма, мораће то да врати држави. Наша намера је да се одржи пуна запосленост, а циљ мера је да људи који су имали посао пре кризе да га и задрже. Хоћемо да помогнемо онима који не могу да исплате зараде запосленима, нагласио је Мали.

Објаснио је да привредници када треба да исплате зараду треба да попуне пореску пријаву и да се ту види износ пореза и доприноса за раднике и да систем преко тога може да исконтролише број радника.

Хоћемо да помогнемо онима којима је та помоћ потребна, али и да одмах зауставимо сваку врсту злоупотреба.

Додао је да се од 15. марта до данас вратило неколико хиљада људи на посао.

Министар Мали је рекао да су нека предузећа чак и додатно запослила раднике када су чула за мере и да ће влада подржати таква предузећа.

За сада нам привреда функционише, желили смо да они који имају проблема рачунају на мере и зато и убрзали њихову имплементацију, додао је Мали.

Да није било короне Србија би ове године имала раст шест одсто
 
 Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да би Србија имала раст БДП-а од 6 одсто ове године да није било пандемије корона вируса, а што је, казао је, резулат мера фискалне консолидације.
 
Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије навео да је претходна власт оставила земљу пред банкротом, а да су сада тешке мере државе иза нас и да су наше финансије јаке и здраве и да је наша економија, како је рекао, на здравим ногама.
 
"Ми бисмо ове године имали раст преко 6 одсто само да није било корона вируса. Последњи квартал прошле године, 6,2 одсто смо имали раст привреде, што је највиши раст у Европи", рекао је Мали и додао да је раст био у јануару 6,5 одсто, у фебруару 5,6 одсто.
 
То је, каже, управо резултат економских мера консолидације, штедње, одговорне економске политике коју је председник Вучић започео као председник владе.
 
Додао је да је држава била искрена према грађанима и говорила да нас очекује тежак реформски пут.
 
"Ишли смо са великим мерама фискалне консолидације. Ови пре нас оставили су нам земљу која је била пред банкротом. Не да није било за пензије и плате, нисмо имали ни кредитни рејтинг, нисмо имали аутопутеве, нисмо имали ништа...", рекао је Мали.
 
Подсетио је да је просечна зарада у Србији била 320 евра пре пет година а у децембру 2019. је пређен ниво од 500 евра.
 
"И нисмо задовољни. Хоћемо још", рекао је министар и додао да је ће сваки пулолетни грађанин доити по 100 евра од државе како би с тиме подигао оптимизам код љуи.
 
"Сви су једнаки, сви на један и на други начин пролазе кроз ову кризу. Онај ко каже да то није добра мера тај не разуме Србију. Тај не разуме да ипак има људи који и тешко живе и даље, за које се боримо сваки дан", рекао је Мали.
 
Каже да је држава слушала привреду приликом доношења свих мера а да не би било, како је рекао шансе да се изађе са оваквим пакетом мера да Србија нема стабилне финансије, јавни дуг који је испод 50 одсто, суфицит у буџету 4 године за редом...
 
"Мали број земаља то може", рекао је Мали.
 
Подсетио је на проблеме које бројне земље у свету имају и са којима се сусрећу и то описао речима:
 
"Баш је пакао, пакао и ужас од броја незапослених и проблема са којима се предузећа и те земље суочавају. БДП целог света иде доле. У том целом свету сигурно ће последице осећати и српска економија али кроз овако обухватне мере желимо да те последице буду минималне..." рекао је Мали.
 
Мали: 100 евра мера која на право начин даје дозу оптимизма
 
Одлука да се сваком пунолетном грађанину Србије после ванредног стања због корона вируса исплати по 100 евра је сјајна мера која уноси оптимизам и показује колико држава жели да подржи сваког грађанина, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
 
Он је то рекао на конференцији за новинаре у Палати Србија, упитан како коментарише то што је Фискални савет критиковао ту меру и позвао Владу Србије да одустане од ње.
 
Мали је рекао да је пажљиво прочитао анализу Фискалног савета који, додао је, осим тог дела није имао већих замерки на програм мера за опоравак српске привреде погођене вирусом корона.
 
“Навели су да желе да се ове мере што пре примене и да правни оквир буде што детаљнији и лакши за примену. Ми сигурно излазимо у сусрет томе што су рекли на овај начин, али по питању тих 100 евра, ту не делимо исто мишљење”, рекао је Мали.
 
Он је рекао да у пакету има мера које су усмерене на предузетнике, мала, средња, велика предузећа и да мора да постоји и мера за сваког грађанина, те да је то управо подела 100 евра сваком пунолетном грађанину Србије.
 
“Мера која на прави начин даје дозу оптимизма или умањује негативне последице кризе која нас је погодила, а да важи за све грађане Србије. Неком може да свиди или не, али за то не постоји друга мера”, рекао је Мали.
 
Како је навео, комплетан пакет мера је усмерен на то да се економска активност у Србији не заустави, да се задржи достигнути ниво запослености и у што краћем временском периоду, када прође епидемија корона вируса, привредна активност што пре “захукта”.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести