Премијер испробао нови фијат 500 Л

БЕОГРАД: Компанија „Фијат-Крајслер“ (FCA) свечано је данас представила нови фијат 500 Л у кругу фабрике у Крагујевцу, а премијер Александар Вучић је "испробао" нови модел, довезавши се њим до фабричке капије.
vucic fijat, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

FCA аутомобили Србија истиче да, након пет година, слави успех модела фијат 500Л представљањем нове инвестиције која ће бити прекретница у развоју и гаранција будућих успеха компаније FCA Србија.
Компанија FCA званично је започела са комерционалном призводњом новог модела, а презентацији су присуствовали, поред премијера, министри Расим Љајић, Зорана Михајловић, и главни извршни директор FCA EMEA Алфредо Алтавила.

„Нови фијат 500 л представља наследника најбоље продаваног малог вишенаменског возила у Европи и предодређен је да обнови и настави његов успех. Поносни смо на то што можемо да кажемо да је постигнут амбициозни план да фабрика у Крагујевцу поново буде центар производних активности. Имали смо јаке темеље за добар старт. Крагујевац је обезбедио квалификовану радну снагу и јаку индустријску подршку, а влада Србије је била посвећени партнер док је FCA групација донела своје богато глобално знање, ресурсе и омогућила приступ тржиштима“, истакао је Алтавила.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Нови фијат 500Л  још више је налик фијату 500, још практичнији и са још више технологије, а има укупно 40 одсто нових компонената.
Нови модел 500Л има три посебна идентитета која покривају све потребе: Urban, Cros s и Wagon.
Мотори који највише одговарају посебним потребама купаца изабрани су за различите идентитете модела. 
Линија бензинских мотора обухвата 1,4-литарски 16В мотор, са 95 КС, 1,4-литарски 16В TJet, који испоручује 120 КС, као и 0,9-литарски TwinAir (није у понуди у Србији), од 105 КС. 


Вучић: Мали српски аутомобил, који прави три одсто БДП

FIAT значи три одсто БДП и готово осам одсто извоза за нашу земљу, рекао је данас премијер Александар Вучић, захваливши радницима који производњом фијат аутомобила у Србији чине да се поносе њихове породице али и цела Србија. 

Он је на промоцији новог модела 500 Л у фабрици у Крагујевцу рекао да је то "наш мали српски аутомобил, који производимо у нашем Крагујевцу".
"То је наше дело", рекао је и поручио да бисмо без FIAT-а имали много лошије разултате. 

"Хвала им на томе. Наше је да урадимо још више и направимо још боље за нашу земљу", рекао је Вучић и рекао да ће наставити да се бори за извоз FIATа у Русију, те да верује ће то бити завршено до краја године. 


Линију комплетирају двогориви бензински и ТНГ 1,4-литарски TJet мотор, са 120 КС, као и двогориви бензински и метански 0,9-литарски TwinAir, са 85 КС.
Понуду употпуњјују два дизел мотора: 1.300 ч 16В MultiJet са 95 КС, изведен са Dualogic преносом и 1600 ч 16В MultiJet са 120 КС. 
Сви мотори у складу су са Еуро 6 стандардима и комбинују перформансе и економичну потрошњу горива.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Серијска производња фијат 500Л је почела у Крагујевцу 2012. године.
Уговор о оснивању заједничке компаније између италијанског Фијата и  државе Србије потписан је 29. септембра 2008. године, по коме  произвођач аутомобила из Торина има 67 одсто, а наша држава 33 одсто власничког удела.


Верујем да ће бити продужен уговор са Фијатом

Премијер Србије Александар Вучић је изразио уверење да ће са Фијатом бити продужен уговор након његовог истека. 

На питање новинара да прокоментарише то што са Фијатом 31. децембра 2018. истиче уговор, шта ће бити после тога и да ли ће влада у међувремену потписати нови уговор, Вучић је истакао да ће Влада Србије вредно радити на томе да се то догоди.

Не могу да вам гарантујем ништа, али могу да изразим неду и уверење да ће то бити случај и ми ћемо вредно да радимо на томе, додао је Вучић. 


FCA је реализовао највећу инострану индустријску инвестицију у Србији и водећи је српски произвођач лидер у извозу са преко милијарду евра остварених у 2016..
У крагујевачцку фабрику је до сада инвестирано више од 1,3 милијарде евра, од чега је више од једне милијарде инвестирано у набавку најсавременије опреме за производњу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести