ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ ПРОСЛАВИЛА 105. РОЂЕНДАН, ИГОР МИРОВИЋ ПОРУЧУЈЕ: Незапосленост у Војводини преполовљена, наставља се привредни развој покрајине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас свечаности поводом 105. годишњице Привредне коморе Војводине.
1
Фото: Покрајинска влада

„Данас најбољима у привреди додељујемо признања за велики труд, рад, ангажовање, иновације, за зараду и добит коју су остварили за своје компаније и запослене, али и за читаво друштво. Од привреде зависи развој свих друштвених области“, рекао је Мировић и подсетио на то да је 2016. године, у Војводини било 165.000 незапослених, а данас око 80.000.

Мировић је нагласио да је буџет АП Војводине у 2024. години око милијарду евра.

„Већ смо у овој, али и прошлој години, имали смо 400 милиона евра капиталних расхода, што значи 80 инвестиција које су вредне око четири милиона евра појединачно, са развојем привредних и индустријских зона. То даје слику Војводине која је била и биће део  великог заједничког тима и подухвата да Србија изађе из кризе у којој је била до пре седам-осам година, и да до краја 2027.  утростручи бруто друштвени производ“, истакао је Мировић.

Мировић је овом приликом изразио велико поштовање за све људе који су учествовали  у привредном и економском развоју АП Војводине.

„Домаћи привредник и домаћа предузећа, као и у свим другим земљама света, морају бити у првом плану, и томе би требало да буду посвећени напори  свих  нивоа власти, свих организација и установа, и националне и покрајинске владе, и привредних комора“, рекао је председник Покрајинске владе.

Он је додао да Привредна комора Војводине последњих година више  него икада носи један снажан развојни  елеменат помоћи привредницима кроз комуникацију, заједничке одласке на сајмове, повезивање, организацију  важних разговора, размену информација, представљање вредности које Војводине има ради привлачења инвестиција, као и њених потенцијала на другим тржиштима.

Фото: Покрајинска влада

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић изјавио је да се заједно са Покрајинском владом ради на промоцији привредних потенцијала и умрежавању привредника из Војводине са партнерима из земље и света.

„Историја Привредне коморе је доказ да смо кроз векове умели да се удружимо, јер појединац, ма колико био успешан, нема снагу уједињене привреде. Ослушкујемо потребе привреде и заједно са Привредном комором Србије делујемо како бисмо посебно били усмерени ка чланству из АП Војводине“, рекао је Вучуревић.

Најуспешнијим привредницима на данашњој свечаности су додељене годишње награде Привредне коморе Војводине „Коста Миросављевић“ за значајна привредна остварења у областима пољопривреде, индустрије и услуга, као и новинарска награда „Златно перо привреде“.

Фото: Покрајинска влада

Награде су уручене привреднику године Горану Пекезу, директору корпоративних послова и комуникација компаније ЈТИ за Западни Балкан, привредници Наташи Силађи, власници Винарије „Алхемија“, као и представницима компанија „Дем“ из Кулпина, „Фруеко“ и „Вега ИТ“ из Новог Сада. Награду „Златно перо привреде“ добио је новинар Радио-телевизије Србије Милан Срдић.

У име добитника обратио се суоснивач компаније „Вега ИТ“ Владан Остојић, који је захвалио Покрајинској влади и Привредној комори Војводине, истакавши да су награде велики подстрек, али и обавеза и oдговорност.

Свечаности су присуствовали потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић, представници Привредне коморе Србије, Привредне коморе Републике Српске и други.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести