Производња у Немачкој пала у септембру трећи месец заредом

БЕРЛИН: Немачка производна активност опала је у септембру трећи месец заредом, погођена све дубљим падом нових наруџбина, а растуће цене енергије активирале су алармно звоно везано за даље изгледе пословања, показује истраживање објављено данас.
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Финални индекс менаџера набавке (ПМИ) компаније С&П Глобал за производни сектор, који чини око петине немачке привреде, пао је на 47,8 поена, на најнижи ниво од јуна 2020. године, са нивоа од 49,1 поена у августу, извештава Ројтерс.

Показатељ испод 50 поена указује на смањење активности.

Аналитичари су у анкети Ројтерса предвиђали да ће ПМИ у септембру износити 48,3 поена.

Индекс нових поруџбина је склизнуо на 39,1 бод са 40,9 поена, пошто су растуће цене и погоршани економски изгледи подстакли све већи број купаца да или одложе или откажу поруџбине.

Помоћник директора за економију у компанији С&П Глобал Маркет Интелиџенс, Фил Смит, каже да је „раст цена енергије, који је већ изазвао смањење производње, укључио алармно звоно, при чему су очекивања произвођача у погледу будуће производње нагло пала у септембру након затварања гасовода Северни ток 1“.

„Ако потражња настави да пада у наредним месецима као што предузећа очекују, амортизовање већих трошкова ће неизбежно постати све теже, што ће смањити профитне маже", оценио је Смит.

Гаспромов гасовод Северни ток 1 заустављен је 31. августа због, како је наведено, тродневних ремонтних радова. Гаспром, међутим, није након тог рока покренуо цевовод, рекавши да не може да изврши радове због западних санкција уведених Москви.

Данска и Шведска су прошле недеље известиле о цурењу гаса на неколико места из система Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору, а Европска унија је покренула истрагу о томе и саопшштила да сумња на саботажу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести