Просечна плата 560 евра, до краја године престижемо Бугарску

БЕОГРАД: До краја године по просечној плати престижемо Бугарску, а пензионерима обећавам да ћемо се трудити да пензије, колико је могуће, што више прате плате, истакао је председник Србије Александар Вучић.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је, у емисији „Ћирилица“, пренео да су тајкунски медији објавили да просечна плата није довољна за просечну потрошачку корпу.

Готово да је довољна, а некада је било потребно две и две и по просечне плате за потрошачку корпу. Само да видите како стандард Србије расте, нагласио је он.

Истакао је да је посебно поносан на анализе међународних организација које показују да су улагања у науку у Србији увећана за чак 80 одсто, да су три пута веће него 2010.

По питању просечне плате, указао је да је, када је дошао на место премијера, Србија делила треће и четврто место са Македонијом.

Испред нас је била Црна Гора са 500 евра просечне плате, БиХ са 372 евра, а ми смо имали 330 евра просечне плате. Сада смо ми први са 560 евра просечне плате, а Црна Гора има 520 евра, БиХ 490 евра, а затим следе Северна Македонија и Албанија, објаснио је он.

Вучић је казао да Бугарска актуелно има просечну плату у висини од 580 евра, а да ће Србија до краја године имати просечну плату од 610 евра.

Обећао је пензионерима, такође, да ће не само 20. 000 једнократне помоћи добити, већ и да ће се држава трудити да пензије колико је могуће што више прате плате.

Пре краја године крећемо у градњу ауто-пута Београд-Зрењанин

Вучић је најавио је да ће пре краја године почети изградња аутопута од Београда до Зрењанина, што је само један од бројних инфраструктурних пројеката који се реализују у Србији.

Радимо седам аутопутева и брзих саобраћајница, биће их 10 до краја године, а укупно 15. То значи да је Србија потпуно испресецана новим артеријама и венама, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Поновио је да су у току радови на деоници аутопута Кузмин-Сремска Рача, од 19,5 километара, где се увелико ради Мост на Сави, а Србија ће, каже, радити и деоницу до Бијељине, као помоћ РС.

Радимо Фрушкогорски коридор, Нови Сад - Рума, ускоро ће кренути са постављањем шипова пред Иришки тунел. Гради се и Рума- Шабац, а почиње за мецес-два и градња брзе саобраћајнице од Лознице ка Шапцу, рекао је Вучић.

Ради се обилазница око Београда, пут Ваљево-Лајковац, Прељина-Пожега, Моравски коридор дуг 107 километара.

Радиће се брза саобраћајница ка Пожаревцу, обнавља се комплетна Дунавска магистарала до Кладова.

Ради се, додао је, пројекат за пут Пожега - Котроман, а верује да ће до краја године бити потписан уговор за деоницу аутопута до Дуге пољане и црногорске границе, од 107 километара.

Раде се обилазнице око Ужица, Пожеге, Горњег Милановца.. копамо тунел испод Кадињаче. Радимо пројекат ''северне хоризонтале'' од Бачког брега, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Срборбана, Бецеја до Кикинде. Радиће се ''Вожд Карађорђе'', за месец дана почињемо да градимо аутопут Ниш-Плочник, набројао је председник.

Додао је да је у претходних пет година, од 2016. до 2020. Године урађено 5.000 километара путева, локалних, регионалних и државних.

Урадили смо 1.200 километара аутопутева и брзих саобраћајница. Жури нам се да надокнадимо све што смо пропустили, због времена санкција, али и после времена лоповлука И завтарања фабрика од 2000-их година, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести