Прошле године 823 решења о забрани рада

БЕОГРАД: Инспекција рада је у току 2018. године донела 823 решења о забрани рада због пропуста који су установљени контролама на местима рада, што је 55 одсто више него претходне године, изјавио је данас Танјугу в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић.
Inspekcija rada
Фото: Dnevnik.rs

Највише забрана је донето у области грађевине, око 70 одсто, а онда и код осталих контролисаних субјеката, рекао је он.

Један радник преминуо је јуче у Београду након што је палета цигли с грађевине пала на њега.

Медији су пренели да је на младића старог 31 годину пала палета цигала са дизалице на једном објекту у изградњи на Врачару.

Директор Инспектората каже да је надзором утврђено да је још један радник повређен том приликом и да су они били у сталном радном односу.

Како је рекао, дозволу за рад, инвеститор је добио 10. децембра прошле године, а даљим надзором ће се утврдити да ли је рад заиста тада почео имајући у виду да је на терену уочено да је до сада подигнуто седам спратова.

Још увек прикупљамо информације и видећемо да ли ће бити основа за покретање кривичне пријаве, али ће највероватније бити захтева за покретање прекршајног поступка у овом случају, рекао је Ђуровић.

У Србији су се протекле године догодиле 53 повреде на раду са смртним исходом, највише у последњих десет година, рекао је Ђуровић и додао да је због тога поднето 40 кривичних пријава.

У прошлој години, откривено је и 939 нерегистрованих субјектата, 22 одсто више него 2017. години.

Поднето је и 83 одсто више захтева за покретање прекршајног поступка када је у питању безбедност и здравља на раду.

Према анализи инспектората, најчешћи узроци смртних повреда на раду били су пад са висине, струјни удар или пад неког предмета.

Највише радника који су настрадали на послу било је ангажовано у области индустрије, потом у грађевинарству, сектору услуга, пољопривреди, шумарству, трговини, области саобраћаја и складиштења.

Када је реч о врсти уговора, највише радника којима су се десиле повреде са смртним исходом имало је уговор на раду на неодређено време (27 њих), затим су радили на црно (17), нешто мање имало је уговор на одређено време (8), док је уговор о делу имао свега један радник.

Најчешћи узрок смрти или повреда на раду са смртним исходом у грађевинарству је обрушавање или пад са висине.

Што се тиче тешких повреда у току 2018. године, највише их је било у грађевинарству, производњи и преносу електричне енергије, делатности производње машине, метала, и друге опреме.

Тешке повреде радници су задобијали најчешће због падова или удара падајућег објекта, а у највећем броју случајева то су биле повреде руке, шака, прстију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести