Простран: Цене хране ће наставити да расту

БЕОГРАД: Цене хране наставиће да расту и у наредном периоду због пандемије, енергетске кризе и ситуације у Украјини, зато би приоритетни задатак наше државе требало да буде да подржи пољопривреднике током предстојеће сејне сезоне, изјавио је данас агроекономиста Милан Простран.
supermarket, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Поздравио је мере које је Влада Србије донела у циљу ограничавања цена хране и истакао да би те краткорочне мере требало да потрају бар до лета.

"Помоћи пољопривредницима је сада по мени број један задатак, да они посеју, ми имамо два милиона хектара које би требало сада да посејемо, дакле њих треба овога пута подржати да би они својом производњом подржали пре свега све нас који морамо да једемо сваки дан", рекао је Простран за Танјуг.

Подсећа да цене хране расту већ годину дана, а да су додатно почеле да расту са растом цена енергената.

Простран истиче да је то утицало на раст инпута који улазе у цену коштања хране, посебно минерална ђубрива, средства за заштиту биља, нафта.

"ФАО већ читавих неколико месеци упозорава на тај ценовни тренд и он се неће скоро зауставити", каже Простран, додајући да Немачка има процену да ће за седам одсто наставити да расте цена пољопривредних и прехрамбених производа.

"Бавим се овим сектором неких 50 година, памтим нека четири кризна периода, али овакав ценовни скок и удар, пре свега на становништво, не памтим. Криза је заиста озбиљна", рекао је Простран.

Сматра да би поред мера које је Влада Србије донела, држава требало да има и довољну количину резерви пшенице, кукуруза, свињског меса, млека у праху, као и соли, пиринча, пасуља.

"То чини тржиште мирнијим и морамо се припремити и да обезбедимо, као аграрна земља, своје становништво довољним количинама хране", закључио је Простран.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести