Протест дела радника Фијата у Крагујевцу

КРАГУЈЕВАЦ: У Крагујевцу је одржан протест дела радника компаније Фијат. Незадовољни радници окупили су се најпре испред зграде Градске управе, а након тога блокирали су и улаз у град, из правца Баточине.
f
Фото: Tanjug/ Video arhiva

Незадовољни су што им, како кажу, влада није одговорила на захтев и до јуче у 11 сати није изашла са конкретном понудом за запослене који су технолошки вишак, нити по питању висине отпремнина.

Током протеста најављено је да ће се радници окупити поново у понедељак, а у плану је и њихов одлазак у Београд, у среду 22. јуна.

Према речима Саше Ђорђевића, председника Самосталног синдиката фабрике Фијат, протеста не би било да су решења била флексибилнија, као и да ће даљи кораци зависити од дешавања током наредних дана.

Ђорђе Милојевић, члан преговарачког тима, рекао је да радници неће одустати од својих захтева, када су у питању отпремнине и запослење у фабрикама у Крагујевцу, а сматра и да би било више пријава за рад у иностранству да су услови били бољи.

Премијерка Ана Брнабић рекла је раније данас на Охриду да преговори са представницима синдиката и запослених у Фијатовој фабрици у Крагујевцу нису пропали, али да су они који су данас позвали на протест поново прекршили оно што је договорено.

Влада је испунила све што је рекла и све што смо обећали и ми при томе стојимо. Нажалост, они који су данас позвали на протест поново су прекршили договор, рекла је Брнабић.

Навела је да је договор са представницима синдиката и запослених у Фијату јасан и да је о томе причала на прес конференцији после састанка у Крагујевцу, те да су то поновили и представници синдиката и представници радника.

А то је да ми нећемо излазити са коначним ставом о отпремнини или о томе шта ће бити понуђено оним радницима који остану без посла, јер су технолошки вишак или зато што не желе да иду у иностранство на 18 или 24 месеца под понуђеним условима, дакле да ћемо изаћи тек када се заврши процес пријаве радника за иностранство, рекла је Брнабић и додала да се тај процес завршава 20. јуна.

Додала је и да ће рањиве категорије бити заштићене - труднице, мајке за децом до пет година, инвалиди, породице које су у процесу вантелесне оплодње.

Ђорђевић је јутрос рекао да је одзив радника за рад у иностранству слаб јер се, како је рекао, за њу пријавило мање од 200 људи, што је оценио као број испод свих очекивања.

Он је навео да је данашњи протест "изнуђен", јер се кроз преговоре за две недеље није дошло до решења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести