Протест железничара због ниских зарада 23. марта

БЕОГРАД: Савез синдиката Железница Србије, синдикална групација која окупља четири железничарска синдиката најавио је за 23. март протест испред управне зграде Железница Србије због ниских зарада запослених.
voz zeleznicka stanica
Фото: pixabay.com

"Колективни уговори које су почетком фебруара потписала три од четири репрезентативна синдиката у привредним друштвима Железнице Србије ад, Инфраструктура железница Србије, Србија карго и Србија воз нису у складу са законом, јер је њима уговорена цена радног сата од 77,54 динара, што великом броју запослених не обезбеђује ни минималну зараду", рекао је председник Синдиката железничког саобраћаја "Независност" Зоран Вучковић.

Додао је да је то знатно испод цене рада коју су усвојили Социјално економски савет и Влада Србије од 183,93 динара.

Вучковић је нагласио да се запосленима који добијају зараде испод минималне, која износи око 32.000 динара, накадно исплаћује додатак како би достигли висину "минималца", што није законито решење.

Председник Регионално-гранског синдиката Железница Србије Саша Јоцић рекао је да је пре потписивања Колективног уговора 30 процената запослених примало плате ниже од "минималца", а да се након тога тај проценат повећао на половину радника ова четири јавна предузећа.

Додао је да је у последње време било састанака на ову тему са представницима министарстава саобраћаја и рада, али да није постигнут никакав помак.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести