Пуштен у саобраћај део обилазнице око Зрењанина, на реду последња деоница

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура пустили су  у саобраћај деоницу обилазнице око Зрењанина дугу 3,7 километара.
d
Фото: Град Зрењанин

На овој деоници су изграђени најскупљи објекат на целој траси обилазнице - мост преко реке Бегеј, као и две кружне раскрснице. Инвеститор је Јавно предузеће “Путеви Србије”, а вредност радова је 484,8 милиона динара.

- Обилазнице су кључне за измештање свог теретног саобраћаја из града и оне доприносе мањој емисији штетних гасова, али и представљају предуслов за развој индустрије – поручио је министар Томислав Момировић.

Он је најавио да ће на пролеће идуће године почети изградња петог сектора обилазнице, дужине око четири километара, што је последња деоница обилазног пута. По завршетку тих радова сав теретни саобраћај ће бити измештен из Зрењанина.

На овој деоници су изграђени најскупљи објекат на целој траси обилазницемост преко реке Бегеј, и две кружне раскрснице

- Циљ Владе Србије и председника Александра Вучића је да Зрењанин буде индустријски центар, не само Војводине већ и целе Србије. Очекујемо да ћемо дуплирати економију у овом граду и да ће он буде мотор развоја наше земље – рекао је Момировић.

Градоначелник Симо Салапура је подсетио да је тема обилазнице око Зрењанина актуелна више деценија и да је прва деоница завршена давне 1987. године.

Фото: Град Зрењанин

Отварањем нове саобраћајнице измешта се велики део транзитног саобраћаја из града, пре свега са државних путева из правца Кикинде, Новог Сада, Нове Црње, Бечеја и Темишвара

- Отварањем нове саобраћајнице измешта се велики део транзитног саобраћаја из града, пре свега са државних путева из правца Кикинде, Новог Сада, Нове Црње, Бечеја и Темишвара. Имаћемо мање возила у граду, мање гужве, мање загађење и мање хабање градских улица - истакао је Салапура.

Како је навео, изградњом последње деонице биће измештен и саобраћај који иде из Београда.

- Према информацијама које имам, пројектно-техничка документација је спремна и остаје само да се договоримо у ком обиму и којом динамиком могу да крену радови на последњем краку – навео је Салапура и изразио наду да ће обилазница у потпуности бити завршена у наредне две године.

На последњој деоници предвиђене су две кружне раскрснице и надвожњак преко железничке пруге Зрењанин – Вршац. За ове радове је обезбеђено грађевинско земљиште и сачињена је пројектна документација. Процењена вредност ове инвестиције је 600 милиона динара.

После пуштања у саобраћај деонице обилазнице, Момировић је присуствовао радном састанку са представницима града Зрењанина, а главне теме су биле наставак последње фазе изградње обилазнице, као и почетак градње ауто-пута.      

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести