Путин: Реторика ЕУ додатно дестабилизује тржиште енергије

НОВО ОГАРЕВО: Европске земље својом реториком о напуштању руских енергената додатно дестабилизују тржиште и подижу цене својим грађанима, рекао је данас председник Русије Владимир Путин.
putin, tanjug ap
Фото: Tanjug (Sergei Chirikov, Pool Photo via AP)

„Упркос стварима које су свима очигледне, европске земље непрекидно говоре о одбијању руских испорука (енергије) дестабилизујући тржиште још више, тако да властитим снагама надувавају цене, пре свега њиховим грађаним", рекао је он на састанку о ситуацији у руској индустрији нафте и гаса, преноси Тас с.

Путин је оценио да тренутно не постоји разборита алтернатива руском гасу у Европи и да је замена руских енергената могућа тек у будућности.

„Оно што изненађује јесте то да такозвани партнери из непријатељских земаља признају да не могу без руских енергената, укључујући природни гас. Једноставно за Европу сада не постоји рационална замена", рекао је руски лидер додајући: „Да, тако нешто је могуће, али сада тога нема, сви то схватају".

Како је објаснио, слободних количина на светском тржишту једноставно нема, а испоруке из других земаља, пре свега из Сједињених Држава у Европу, коштаће, каже, потрошаче вишеструко скупље и утицаће на животни стандард људи и на конкурентност економија европских земаља.

Према Путиновим речима, Европа је спремна да напусти зелену агенду и да се поново ослони на енергију са високим емисијама угљеника.

„Оне (европске земље) су спремне да забораве на своје тзв. зелену агенду и да се поново ослоне на енергију са високим угљеничним отиском, коју су донедавно хтели у потпуности да угасе, називајући је ''архаичном'' и ''прљавом''", рекао је Путин.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести