Путин: Штампање долара утиче на целу глобалну економију

НОВО ОГАРЕВО: Штампање више долара за покриће буџетског дефицита Сједињених Држава утиче на целокупну светску економију, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.
putin
Фото: Tanjug (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Према његовим речима, инфлација у САД-у премашила је 5,0 посто док је таргетирана стопа око 2,0 процента, а Сједињене Државе две године заредом, како је рекао, праве буџет с дефицитом од 15 одсто, преноси агенција Тасс.
"Дакле, они покривају овај дефицит на рачун чега? На рачун емисије долара. Отуда потиче инфлација", рекао је Путин, отварајући састанак о економским питањима, на којем учествују највиши руски финансијски, економски и монетарни званичници.
Додао је да то „наравно, утиче у потпуности на читаву светску економију, имајући у виду значај америчке економије за цео свет и улогу долара као највеће, најтраженије резервне валуте“.
Путин је позвао учеснике састанка да се фокусирају на начин на који ће руска економија превазилазити последице пандемије корона вируса.
„Видимо да се глобални економски опоравак наставља генерално по прилично високим стопама, али је овај процес везан такође за ризике од инфлације“, рекао је он.
EUR/RSD 117.1544
Најновије вести