Путин за формирање јединственог финансијског тржишта ЗНД

АШХАБАТ (Туркменистан): Формирање јединственог финансијског тржишта на подручју Заједнице Независних држава (ЗНД) у будућности било би добро за конкурентност земаља Заједнице, рекао је руски председник Владимир Путин.
putin
Фото: Tanjug (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Председник Русије је, на састанку Савета шефова држава ЗНД у Ашхабату, главном граду Туркменистана, истакао важност обављања платних трансакција у националним валутама између земаља Заједнице у светлу актиуелних глобалних проблема, као што су трговински ратови и разна ограничења, преноси агенција Тасс.

Морамо да се заштитимо од валутних ризика, морамо да развијамо сарадњу у валутној сфери, да координирамо валутну политику. Тек када то успемо, моћи ћемо да разговарамо о формирању јединственог финансијског тржишта. Уверен сам да ће то бити корисно за нашу укупну конкурентност, рекао је руски лидер.

Путин је напоменуо да је прошле године укупна спољнотрговинска размена земаља ЗНД порасла за више од 17 одсто и премашила 1.000 милијарди долара, док је трговинска размена између земаља Заједнице износила 190 милијарди долара.
То показује да наша сарадња унутар ЗНД-а не омета, већ нам штавише помаже да развијамо односе са трећим земљама, додао је он.

Шеф руске државе је такође истакао значај декларације о стратешкој економској сарадњи земаља ЗНД која ће на самиту бити потписана касније данас.

Према његовим рецима, овим документом се предвиђају мере за подстицање пословних веза између предузећа, за сарадњу индустријских области, за развој високих технологија, заједничке саобраћајне инфраструктуре, телекомуникационих мрежа, као и за иновативни развој енергетског сектора, наводи руска агенција Тасс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести