РАСТ ПЕНЗИЈА Ко је 2012. имао 30.000 динара, добијаће 40.000

– Раст пензија могао би бити шест одсто, што би био највећи раст у последњих неколико година – најавио је председник Александар Вучић.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Дневник, илустрација

По његовим речима, то значи да ће најстарији суграђани који су 2012. године имали пензију 30.000 динара, имати примања од 40.000. Они који су 2012. године имали ниске пензије од 20.000 динара, сада ће имати 27.499, што је увећање од 37,5 одсто. Он је додао да не би требало заборавити да су пензионери, као и сви пунолетни грађани, у међувремену, добили по 100 евра, као и једнократну помоћ.

На питање о критикама Фискалног савета по питању толиког раста пензија, Вучић је рекао да воли да чује замерке тог тела јер увек нађу довољно разлога за критику власти са стране штедње, а не политичких критика. Почетком овог месеца, да подсетимо, у изјави за Тањуг, члан Фискалног савета Никола Алтипармаков оценио је да би пензије применом швајцарског модела могле бити увећане око четири одсто.

Иначе, „швајцарска” формула подразумева да се пензије усклађују 50 одсто у односу на инфлацију и 50 одсто у односу на раст просечне зараде.


Просечна пензија 27.700 динара

Др Андреја Савић је указао на то да је сада просечна пензија 27.700 динара и да је највећи број старосних.

– По статистичким подацима Фонда ПИО, од око 1.700.000 пензионера највише је старосних, док је пензија које су остварене у сфери пољопривреде и самосталних делатности веома мало те имамо ситуацију да, заправо, највећи број пензионерске популације има пензију нижу од 27.000 динара. Највиша пензија у Србији је око 140.000 динара, али је свега тридесетак пензионера који је примају, док око 10.000 пензионера има пензију вишу од 100.000.


– Економски не би било оправдано да буде преко тога, имајући у виду кризу – додао је Алтипармаков.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да ће једна од тема на састанку с представницима ММФ-а у октобру бити дорада „швајцарског модела” раста пензија.

По речима председника Савеза пензионера Србије др Андреје Савића, то удружење прихватило је швајцарски модел. Он је истакао да је суштина „швајцарског модела” позитивна јер се инфлација држи под контролом, и то представља олакшање, те да су против промене односа у том моделу о којима се говорило у Фискалном савету јер би то значило обезвређивање висине пензија.

– Ми заступамо интересе наше базе и то је наш став према будућим кретањима пензија – каже Савић. – Најаве политичких званичника везане за повећање пензија су позитивне и буде оптимизам да ће оне бити пажљиво разматране и да ће однос државе бити коректан и адекватан. Наиме, просечна пензија пала је испод 50 одсто у односу на просечну зараду и износи око 47 одсто, а најава повећања од четири до шест одсто је начин да се пензије доведу до нивоа од 50 одсто раста зарада. Што се тиче различитих приступа повећању, у октобру предстоје разговори с ММФ-ом о широком спектру питања, међу којима важно место имају и пензије.


Минималац већи 2.000 динара?

Председник Александар Вучић најавио је  могућност да висина минималне зараде буде повећана 2.000 динара. – Минималац је 2012. године био 15.600 динара. Ако успемо за још 2.000, а надам се да хоћемо, то заиста није мало, онда је то двоструко више увећање за послењих осам година – рекао је Вучић за РТС.

Износ минималне зараде данас је око 30.000 динара. Вучић је навео је да то свакако није 100 одсто у реалном новцу, али је око 65 одсто, из чега се, истиче, види колико је данас боље у Србији и колико се ситуација у земљи променила. Додао је да ће се износ за који ће се повећати минималац, покрити кроз неопорезовани део дохотка.


Он напомиње да су у Савезу и те како свесни тога да се у целом свету сви се суочавају с пандемијом коронавируса и економским последицама које је она изазвала те да је пад БДП-а свих држава очигледан.

– Та ситуација ће сигурно имати негативне ефекте и на буyет и сервисирање државних обавеза, међу којима су и пензије, и сигурно је да ће све бити много јасније после тих разговора, након што ММФ да своје економске и макропројекције – указао је Савић.

Пензије би требало да буду повећане од јануара следеће године.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести