РАТЕЛ: Благи пад броја корисника мобилне телефоније

БЕОГРАД:У четвртом кварталу прошле године број претплатника као и остварени саобраћај у фиксној телефонији нису се значајно променили у односу на претходни квартал па је 2,36 милиона претплатника остварило око 460 милиона минута разговора, што значи да је сваки претплатник у просеку разговарао 2,1 минута дневно, показује најновији преглед тржишта електронске комуникације Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ).
mobilni telefon, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Када је реч о мобилној телефонији забележен је благи пад броја активних корисника, а 8,607 милиона активних корисника остварило је око 5,3 милијарди минута разговора у домаћем и међународном саобраћају и послало око 1,25 милијарди СМС порука.

Мобилни претплатници су у просеку дневно разговарали око 6,8 минута и слали 1,6 СМС порука.

Структура претплатника фиксне телефоније се није значајније променила па су и у четвртом кварталу 87 одсто претплатника чинила физичка лица, односно приватни корисници.

У мобилном саобраћају број постпејд корисника је у четвртом кварталу износио 5,2 милиона и благо је порастао у односу на претходни, док је број припејд корисника смањен и износио је 3,3 милиона.

Структура постпејд корисника није се значајније променила, па је број приватних корисника износио 3,8 милиона, а пословних 1,4 милиона.

Број претплатника фиксног широкопојасног интернета благо је порастао у четвртом кварталу и износио је око 1,92 милиона.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести