РДИ: 1.030 км бивших пруга и даље у јавној својини

БЕОГРАД: Скупштина Србије с две одлуке одузела је својство добра у општој употреби за укупно 1.030 километара пруге са свим припадајућим објектима, постројењима и уређајима, објављено је у Службеном гласнику.
pruga, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Aničić, ilustracija

Одговорајући на интересовање Танјуга о новом статусу те имовине Републичка дирекција за имовину навела је да та добра остају у јавној својини Републике Србије.

Непокретности које су чиниле железничку инфраструктуру а којима је престало својство добра у општој употреби, остају у јавној својина РС и о њиховом коришћењу и управљању, односно о даљем располагању одлуку ће донети Влада Републике Србије, наводи се у одговору Републичке дирекције за имовину (РДИ).

У случају када се ради о неизграђеном грађевинском земљишту, прецизира се у информацији РДИ, располагање истим у складу са Законом о планирању и изградњи је у вези с наменом утврђеном одговарајућим планским документом.

Када се ради о објектима, с припадајућим земљиштем, истима се располаже у складу са одредбама Закона о јавној својини, објашњавају из РДИ.

Од укупно 38 наведених деоница пруга које су изгубиле статус добра у општој употреби, 26 их је на територији Војводине.

Међу њима су и деонице уског колосека с којих су пруге демонтиране пре неколико деценија, као и пруге с чијом употребом се престало 2015. године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести